Kerime Nadir'in öyküleri üzerine bir inceleme
A review on Kerime Nadir's stories
- Tez No: 595265
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM DERELİ SALTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kerime Nadir, Öykü, Yapı, Tema, Kerime Nadir, Story, Structure, Theme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önemli kadın yazarlarından olan Kerime Nadir, kaleme aldığı romanları ve öyküleriyle 1930'lı yıllardan sonra halk tarafından çok sevilen ve okunan bir yazar olmuştur. Edebî yaşamına şiirle başlamış, daha sonra öykü ve roman ile devam etmiştir. 1937'den itibaren şiir, öykü, roman, makale, deneme türündeki yazıları Servet-i Fünûn–Uyanış, Yarımay, Yedigün, Ayda Bir, Hayat dergilerinde yayınlanmıştır. Kerime Nadir, öykülerinde kadın-erkek ilişkilerini, kadınların sosyal yaşamını, kadınların eğitimini, modernleşmeyi, aşkı, kıskançlığı, özlemi, ayrılığı, ihaneti, ölümü, fedakârlığı, aileyi, arkadaşlığı, sanatı, ilmi, esareti akıcı ve sade bir dille ele aldığından öyküleri topluma ayna tutması bakımından incelenmeye değerdir. Bu çalışmada Kerime Nadir'in öyküleri tema ve yapı bakımından incelenmiştir. Giriş bölümünde öykü türünün Türk edebiyatındaki gelişimi hakkında bilgilere yer verilip Kerime Nadir'e kadar öykünün panoraması çizilmiştir. Birinci bölümde Kerime Nadir'in hayatı, edebî kişiliği ve eserleri yer almaktadır. İkinci bölümde öyküler tema yönünden tetkik edilmiştir. Üçüncü bölümde öykülerin olay örgüsü, kişiler, mekân, zaman, anlatıcı, anlatım teknikleri, dil ve üslup başlıkları altında ayrıntılı bir şekilde incelemeleri yapılmış, sonuç bölümünde ise Kerime Nadir'in öykülerinin ve öykücülüğünün Türk edebiyatındaki yeri ve önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kerime Nadir, one of the most important women writers of Turkish literature in the Republican period, became a well liked and read writer by the public after the 1930s with her novels and stories. She began her literary life with poetry, then continued with stories and novels. Since 1937, her poems, stories, novels, articles and essays have been published in Servet-i Fünun-Uyanış, Yarımay, Yedigün, Aydabir, Hayat magazines. Kerime Nadir tells in her stories women-men relations, women's social life, women's education, modernization, love, jealousy, longing, separation, betrayal, death, devotion, family, friendship, art, sciense, captivity in a fluent and simple language. Her stories are worth analyzing in terms of keeping a mirror on society. In this study, the stories of Kerime Nadir were examined in terms of theme and structure. In the introduction section, information about the development of the story genre in Turkish literature is given and a panorama of the story is drawn up to Kerime Nadir. The first part contains the life, literary personality and Works of Kerime Nadir. In the second part, the stories were examined in terms of theme. The third part examined the stories in detail under the titles of plot, persons, space, time, narrator, narrative techniques, language and sytle, and in the conclusion section, the place and importance of the stories and storytelling of Kerime Nadir in Turkish Literature was tried to be revealed.