Nuran Direk'in çocuklarla felsefe çalışmaları üzerine bir inceleme
A review on Nuran Direk's philosophy works with children
- Tez No: 890797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar İçin Felsefe Eğitimi Programı, Düşünme, Felsefe, Çocuklar İçin Felsefe Kitapları, Philosophy Education Program for Children, Thinking, Philosophy, Philosophy Books for Children
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada“Çocuklar İçin Felsefe Eğitimi”nin önemi üzerinde durulmuştur. Çocuklar İçin Felsefe Eğitimi (Philosophy for Children (P4C) ) Matthew Lipman tarafından gençlerin felsefi düşünceler üretemedikleri, düşünce biçimlerini kullanamadıkları, aynı zamanda fikirlerini ifade edemediklerinin fark edilmesiyle geliştirilmiş bir programdır. Çocuklar İçin Felsefe eğitiminin temeli felsefe, eğitim, düşünme ve çocuktur. Bu çalışmada düşünmenin önemi ve felsefenin çocukluktan başlayarak eğitimde yer almasının çocuklar üzerindeki etkisine yer verilmiştir. Araştırmada Nuran Direk'in çocuklar için felsefe çalışmaları ve bu çalışmalar için kaleme aldığı kitaplara yer verilmiştir. Düşünmenin, arayışın ve sorgulamanın değerini ortaya koyan felsefe eğitimine küçük yaşlarda başlamanın gerekliliği ortaya konulmaya çalışılacaktır. Bu çalışmada Nuran Direk'in Filozof Çocuk, Bilgin Çocuk, Küçük Prens Üzerine Düşünmek ve Çocuklarla Felsefe adlı kitapları üzerine inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, theim portance of Philosophy Education for Children is emphasized. Philosophy for Children (P4C) is a program developed by Matthew Lipman witht herealizati on that young people cannot produce philosophical thoughts, usetheir way of thinking, and Express theirideas at the same time. The basis of Philosophy Education for Children philosophy, education, thinking and children. Inthisstudy, theimportance of thinking and the effect of philosophy in education starting from child hood on children are given. Intheresearch, Nuran Direk's philosophy studies for children and the boks shewrote for these studies were in cluded. Thenecessity of starting philosophy education at a youngage, which revealst hevalue of thinking, searching and questioning, will be triedto be revealed. Inthisstudy, Nuran Direk's boks named Philosopher Child, Scholar Child, Thinking About the Little Princeand Philosophy with Children will be examined.