Şizofren tanısı almış hasta ve kontrol gruplarında, comt genin eksozomlardaki ifadesinin kantitatif real time PCR ile araştırılması
Investigation of the expression of comt gene in exosomes by quantitative real time PCR in schizophrenic patients and control groups
  1. Tez No: 595307
  2. Yazar: DEMET TARHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, COMT, Eksozom, RNA, Schizophrenia, COMT, Exosome, RNA
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı şizofren tanısı alan hasta bireyler ile sağlıklı bireyler arasında COMT geninin eksozomlardaki ifade farklılığının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Psikiyatri Kliniği' nde tedavi gören ve kronik şizofren tanısı konmuş 8 birey hasta grubunu oluşturmuştur. Ailesinde kronik şizofreni öyküsü bulunmayan, sağlıklı gönüllü 8 birey kontrol grubunu oluşturmuştur. COMT geninin eksozomlardaki ifadesinin RT-PCR tekniği ile araştırılması yapılmıştır. Analiz sonuçları 2-∆∆CT yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmamızın sonuçlarına göre 1, 2, 4, 6, 7 ve 8 numaralı hastalarımızda COMT geni ekspresyon seviyelerinin anlamlı up regülasyonu olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Çalışmamızda şizofren tanısı almış hasta ve şizofren tanısı almamış kontrol gruplarında, COMT geninin eksozomlardaki ifadesini saptamak için Kantitatif Real Time PCR yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlarımızın COMT geni ekspresyon seviyesinin yukarı regülasyonda önemli bir rol alabileceğini gösterebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study was to investigate the difference in expression of COMT gene in exosomes between patients with schizophrenia and healthy individuals. Material and Methods: In our study, 8 patients who were diagnosed as chronic schizophrenia and treated at the Psychiatry Clinic of Hafsa Sultan Hospital, Manisa Celal Bayar University, consisted the patient group. 8 healthy volunteers who didn't have a family history of chronic schizophrenia consisted the control group. The expression of COMT gene in exosomes was investigated by RT-PCR technique. The results of the analysis were evaluated using 2-∆∆CT method. Results: According to the results of our study, it was determined that COMT gene expression levels were significant up regulation in our patients 1, 2, 4, 6, 7 and 8. Conclusions: In our study, quantitative Real time PCR method was used to determine the expression of COMT gene in exosomes in patients with schizophrenia and control groups without schizophrenia. Our results may indicate that the expression level of the COMT gene may play an important role in up regulation.