İnsan kaynakları yönetimi perspektifinde işgücü farklılıkları yönetiminin incelenmesi
Examination of workforce diversity management in the perspective of human resources management
  1. Tez No: 595412
  2. Yazar: HAYRETTİN ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları yönetimi, işgücü farklılıkları yönetimi, odak grup görüşmesi, Human resources management, workforce diversity management, focus group interview
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 354
Özet
Bu araştırmada; küreselleşen Dünyada önemi sürekli artmasına rağmen, ülkemizde yeterince dikkate alınmayan işgücü farklılıklarının yönetimi konusu, insan kaynakları yönetimi açısından ele alınmıştır. Çalışmanın amacı; çalışanların farklılık olarak algılanan özelliklerini, insan kaynakları yöneticilerinin işgücü farklılıklarına yönelik tutumlarını, işgücü farklıklarının işletmelere sağladığı faydaları ve neden olduğu olumsuzlukları, işletmelerin işgücü farklılıklarına yönelik geliştirdikleri insan kaynakları yönetimi uygulamalarını belirlemektir. Niteliksel bir araştırma olan bu çalışmada, genel tarama modeli ve odak grup görüşmesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni; çalışan sayısı 150 ve üzeri olan, PERYÖN ile ilişkili ve özel sektörde yer alan işletmelerin İK yöneticileridir. Odak grup görüşmeleri; 07-08-09 Mart 2017 tarihlerinde, toplam 12 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri; çalışmaya katılan yöneticilere ve çalıştıkları işletmelere ait bilgilerin sorulduğu bilgi formu ve odak grup görüşmesi ile elde edilmiştir. Veriler, Microsoft Excel programı kullanılarak önceden belirlenen temaların altında bir araya getirilmiş ve betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; katılımcıların büyük bir çoğunluğunun iyimser yaklaşım içinde olduğu; kuşaklararası farklılıklar, cinsiyet, din, kılık kıyafet ve fiziksel görünüm, cinsel yönelim, statü, kültür ve il-bölge farklılıklarının öne çıkan işgücü farklılıkları olduğu görülmüştür. Ayrıca, insan kaynakları yönetimi fonksiyonlarının her birinde, işgücü farklılıklarının yönetimine yönelik birçok uygulama tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; despite the increasing importance of the globalizing world, the issue of the management of workforce diversity, which are not considered sufficiently in our country, has been addressed in terms of human resources management. Purpose of the study; to determine the characteristics of employees perceived as diversity, attitudes of human resources managers towards workforce diversity, the benefits and disadvantages of workforce diversity to enterprises, and the human resource management practices developed by enterprises for workforce diversity. In this study which is a qualitative research, general screening model and focus group interview method was used. The universe of the research; are the HR managers of the private sector related companies with a number of employees over 150, associated with PERYÖN. Focus group interviews; it was held on 07-08-09 March 2017 with a total of 12 participants. The data of the research; it was obtained through the focus group interview and the information form where the information about the managers and the companies they worked in was asked. The data were gathered under predetermined themes using Microsoft Excel program and analyzed by descriptive analysis method. As a result of the research; the majority of the participants were optimistic; intergenerational differences, gender, religion, dress and physical appearance, sexual orientation, status, culture and city-region differences were found to be prominent workforce diversity. In addition, in each of the human resource management functions, many applications have been identified for the management of workforce diversity.