Refugee crisis and economic security of host country: A case study of Turkey
Mülteci krizleri ve ev sahibi ülkelerin ekonomi güvenliği: Türkiye örneği
  1. Tez No: 595446
  2. Yazar: SABBİR HASAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Economics, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci Akını, Ev sahibi ülke, Ekonomik güvenlik, Mülteci Yeniden Yerleşim, ödeme miktarı, Göçmenler, Avrupa Birliği, Refugee Influx, Host Country, Economic Security, Refugee Resettlement, Financial Disbursement, European Union
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Türkiye, tarihin başından itibaren etrafındaki pek çok ülkeden göç alan transit bir ülke konumundadır. Özellikle, Suriye iç savaşından sonra, Türkiye büyük bir Suriyeli mülteci akını ile karşı karşıya kalmış ve diğer ülkelere kıyasla en çok Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan bir ülke haline gelmiştir. Öte yandan, Türkiye yalnızca dünya ülkeleri düzeyinde değil, aynı zamanda AB üyesi ülkeler ve ileri ekonomiye sahip ülkeler arasında da büyümekte olan bir ekonomiye sahiptir. Türkiye bu ekonomik gücünü kullanarak hem kendi halkının sosyal güvenlik, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlarını karşılamakta hem de mültecileri yerleştirme, uyum sağlama ve entegre etme süreci için büyük bir bütçe harcamaktadır. Uluslararası devlet aktörleri ve devlet dışı aktörler de Türkiye'ye destek vermekte ancak bu destek, koşullar onların lehine olduğu bazı durumlarda görülmektedir. Bu tez, bu büyük akınla karşılaşan Türkiye'nin hem bölgesel hem de ulusal destekler sayesinde bu akınla nasıl başa çıktığını tasvir etmeyi amaçlamaktadır. Anadolu Ajansı (Türkiye Ulusal Haber Ajansı) tarafından yayınlanan istatistiklere göre, Türkiye bu süreçte hem devlet kurumları hem de Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile birlikte mültecilerin yanında durmuştur. Ayrıca bu tez, Türkiye'nin bir taraftan GSMH, Doğrudan Yabancı Yatırımı, Sanayileştirme gibi alanlarda en yüksek performansı gösterirken diğer taraftan da buna paralel olarak nasıl başarılı bir mülteci yönetim politikası yürüttüğünü göstermektedir. Türkiye'nin mültecilere yönelik faaliyetleri ve katkılarını anlamak için bu çalışmada karşılaştırmalı içerik analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
From the very beginning of history Turkey has taken a place as a transit country from migrants around many countries. But after the Syrian civil war, Turkey faces a massive influx of Syrian refugees and after then Turkey respectively becomes one of the largest hosting country of Syrian refugees along with other refugees as well. On the other hand, Turkey is one of the growing economy not only world economic countries but among EU member countries also. Having other developmental sectors, Turkey spending a huge budget for an end to end process to settle, integrate and assimilate refugees. In some cases state actors and non-state actors also supporting to Turkey but sometimes their support quested by themselves. This thesis aims to describe how Turkey facing this massive influx and pick the landmark with the support of both local and national support. According to the statistics published by Anadolu Agency (Turkish National News Agency), Turkey stands beside of the refugees along with both government and non-government institutions. Also, this thesis illustrated that Turkey succeeds a parallel economic struggle wherein one side Turkey achieves highest positions in GDP, Foreign Direct Investment, Industrialization and other things and another side Turkey operates a successful refugee management system as well. To understand the Turkish contribution to refugees, this study uses comparative content analysis.