Faktoring sözleşmeleri
Factoring contracts
- Tez No: 595508
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Faktoring Sözleşmeleri, Faktoring, Alacağın Devri, Faktor, Factoring Contracts, Factoring, Transfer of Claim, Factor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Özellikle orta ve küçük ölçekli işletmelerin genellikle bir finansman aracı olarak kullandığı faktoring işleminin temelini oluşturan faktoring sözleşmeleri, günümüzde ulaşılan işlem hacimlerinin büyüklüğü, yurt içi faktoring işlemlerinin yanı sıra uluslararası faktoring işlemlerindeki artış ve ülkemizde bu konuda yazılan monografik nitelikteki eserlerin görece az sayıda olması nedenleriyle bu çalışmaya konu edilmiştir. Çalışmamız bir giriş, iki ana bölüm ve bir sonuç bölümünden ibarettir. Giriş bölümünde konunun takdimi yapıldıktan sonra faktoring işleminin ve faktoring sözleşmelerinin hem uluslararası hem Türkiye'deki tarihsel gelişimine yer verilmiş ve çalışmanın sunuşu yapılmıştır. Birinci bölümde faktoring sözleşmelerinin tanımı, kuruluşu, işlevleri, türleri, hukuki niteliği, işleyişi ve benzer bazı finansman teknikleri ile karşılaştırılmasına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise faktoring sözleşmelerinde tarafların hak ve yükümlülükleri ile faktoring sözleşmelerinin sona ermesi konuları irdelenmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmanın genelinde varılan sonuçları tamamı bir arada verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Factoring contracts, which are the basis of factoring transactions and are generally used by medium and small enterprises as a financing instrument, are the scope of this study under the facts that the volume of factoring transactions reached today, the increase in domestic factoring transactions as well as the increase in international factoring transactions and the relatively small number of monographic works written on this subject in our country. The study consists of an introduction, two chapters and a conclusion. The historical developments of factoring contracts in both international and Turkey and the presentation of the study after the presentment of the subject are explained in the introductory chapter. In the first chapter, definition, establishment, functions, types, legal characteristic, functioning of factoring contracts and comparison of some similar financing techniques with factoring contracts are examined. In the second chapter, the rights and obligations of the parties in factoring contracts and the termination of factoring contracts are described. In the conclusion part, the results of the study are given together.