Xebatek berawirdî li ser guhertoyêndestana memê alan ên di nav êzîdîyan de
Memê alan destanı'nın êzîdîvaryantları üzerine karşılaştırmalıbir çalışma
  1. Tez No: 595552
  2. Yazar: MEHMET EMİN ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Memê Alan, destan, içerik, unsur, Êzîdîlik, Memê Alan, epic, content, element, Êzîdîyatî
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
ÖZET“MEMÊ ALAN DESTANI'NIN ÊZÎDÎ VARYANTLARI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA”MEHMET EMĠN ÖZÇELĠK Bu çalıĢma ile birlikte içerik üzerinden Memê Alan destanın Êzîdî varyantlarını Roger Lescot varyantı ile muqayese etmeyi ve onlardaki din ve inanç unsurlarını tespit etmeyi hedefledik. ÇalıĢmamızın ileriki aĢamalarında da detaylıca bahsedeceğimiz gibi Memê Alan bir destan olarak kürt halkının mirasının bir unsuru ve mensubudur. Bundan önce yapılan çalıĢmalardan da görüldüğü üzere kürtçenin dört ayrı lehçesinde anlatılan ve yazılan varyantları tespit edilmiĢtir. Kürt ulusu inanç ve dinler açısından da oldukça renkli bir ulustur. Bu renklerden biri de Êzîdîlîktir. Bu destan halen Êzîdîler arasında yaygın olup derlemelerde birbirinden farklı varyantlar olarak yerini almıĢ. Bu araĢtırmaya baĢlamadan önce öyle inanıyorduk ki inanç ve din bir Ģekilde milli ve anonim eserler üzerinde farklı etki ve sonuçlar oluĢturmaktadır. Memê Alan destanı sözlü biçimde yayıldığı için, anlatıcı ve toplumun özgünlük ve gerçeklikleri ile sıvanmıĢ. Özetle bu çalıĢmanın sonunda görüyoruz ki Êzîdî dengbêjler bu destanı dillendirdikleri zaman kendi inanç ve dinlerinden rengleri de katmıĢlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“A COMPARATIVE STUDY ON THE ÊZÎDÎ VARIANTS OF THE EPIC OF MEMÊ ALAN”MEHMET EMĠN ÖZÇELĠK With this work we wanted to compare the versions of Memê Alan that are among Êzîdîs, with Roger Lescot's version, and to find the religious and believes characteristics.As we mention in the beginning, Memê Alan is one of heritage of Kurdish people. In the previous works we realise that different versions in four Kurdish dialect are sang and written as well. Kurds as a nation have different religions and believes. Êzîdî believe is on of their religion. Memê Alan's epic still exists and like different versions it has its place in compilations. Before we began with this work, our assertion was that believes and religious affects national and folk productions. Because of Memê Alan's epic has spread verbal, it has been shaped by the reality of dengbejs and society. In the end of this work as a conclusion we see that the Êzîdîdengbêjs has added new coloursto this epic after their believe and religion.