Muğla 203 No'lu Şer'iyye sicili defteri (1332-1334) ve hukuki analizi
Muğla 203 Sharia register book (1332-1334) and legal analysis
  1. Tez No: 595600
  2. Yazar: EMİNE ÖNDER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HADİ SOFUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Tarih, Law, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, Şer'iyye, Sicil, Muğla, Hukuk, Islam, Sharia, Registry, Muğla, Law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Şer'iyye sicilleri, kayda alındıkları dönemi anlama konusunda önemli görülen kaynaklardan kabul edilmektedir. Tezin konusu, 203 Numaralı Muğla Şer'iyye Sicil Defteri'dir. Çalışmada öncelikle Osmanlı Hukuk Sistemi ve şer'iyye sicil defterleri hakkında bilgi verilmiştir. Dava özetlerine ve sicil defterinin transliterasyonuna yer verilmiş, davaların konusu kısaca açıklanarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmayla, o dönemdeki dava konularının, dava sonucunda alınan kararların, bu kararların uygulanma aşamalarının nasıl olduğunun ve İslam Hukuku'na uygunluğunun öğrenilmesi amaçlanmıştır. 203 numaralı sicilde, nafaka, mehir, talâk, hul', verâset, fesh-i nikâh gibi konulara ait dava örnekleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sharia registers are accepted one of the sources that are considered important in understanding the period in which they were recorded. The subject of thesis is the Şer'iyye Registry Book of Mugla numbered 203. In this study, first of all, information was given about the Ottoman Legal System and the registers of the Sharia. Case summaries and transliteration of the registry book were included and the subject matter of the cases were briefly explained and evaluated. In this study, it is aimed to learn the subjects of the case, the decisions taken as a result of the lawsuit, the implementation stages of these decisions and their compliance with Islamic Law. In the registry number 203, there are examples of cases related to alimony, mehir, talâk, hul' , inheritance, dissolution.