Muğla Karabağlar yöresi kuyu sularının sulama suyu kalitesi yönünden araştırılması
Investigations on water quality of the irrigation wells in Karabağlar region of the Muğla province
  1. Tez No: 202887
  2. Yazar: MAHMUT YILDIZTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA LEVENT TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Muğla ili, Karabağlar yöresi, sulama suyu kalitesi, su kirliliği parametreleri, Mugla city, Karabaglar region, irrigation water quality, water pollution parameters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı; Muğla Karabağlar yöresi kuyu sularının sulama suyu kalitesi ve ağır metal içeriklerini saptayarak, bu bölgedeki kuyu suyu izleme ve değerlendirme çalışmalarına bir başlangıç oluşturmaktır. Araştırma materyalini oluşturan Muğla Karabağlar yöresi kuyu sularından, 4 mevsim boyunca 20'şer adet su örneği alınmıştır. Karabağlar yöresinde rastgele seçilmiş kuyu sularında kış mevsiminde alınan su örneklerinin % 50'si C2S1; % 50'si C3S1; ilkbahar mevsiminde % 40'ı C2S1; % 60'ı C3S1; yaz mevsiminde %35'i C2S1; % 65'i C3S1; sonbahar mevsiminde ise % 30'u C2S1; % 70'i C3S1 sulama suyu sınıfı içerisinde yer almaktadır. Bu bölge kuyularından alınan su örneklerin de hafif bir tuzlanma eğilimi saptanmıştır. Gerekli önlemler alınmadığı taktirde bu eğilimin artışı kaçınılmaz olacaktır. Mevsimsel olarak alınan su örneklerinde, analizleri yapılan ağır metal ve iz elementlerden Cd, Co, Ni, Pb, Cu, Fe ve Mn konsantrasyonlarının 4 mevsimde de izin verilen maksimum sınır değerlerini aşmadığı görülmektedir. Al konsantrasyonu 4 mevsim boyunca 4 ve 6 nolu kuyular dışında izin verilen maksimum sınır değerini aşmamıştır. Cr konsantrasyonu bakımından değerlendirildiğinde, 6 ve 10 nolu kuyularda Cr konsantrasyonu yönünden 3. sınıf kalitede V olduğu ve izin verilen maksimum sınır değerini aşmadığı belirlenmiştir. Zn konsantrasyonu ise 7, 11, 15 ve 17 nolu kuyularda izin verilen maksimum sınır değerini aşmıştır. Nitrat iyonu değeri 3, 7, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ve 19 nolu kuyularda sorun oluşturabileceği için izlemeye alınmalıdır. Bor konsantrasyonları yönünden araştırma alanındaki tüm kuyu suları 1. sınıf sulama suyu özelliğindedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is, by determining the quality of irrigation water in the water wells in Mugla Karabaglar region, to form an introduction to the studies of the observation and the assessment of the water of the wells in this region. 20 samples of water from the water of each well, which constitute the study material, has been taken during four seasons. In these water samples ,which were chosen at random, 50% of the ones taken in winter are in the water irrigation category of CS and 50% are in the category of CS 40% of the ones taken during spring are in the category of CS and 60% are in the category of CS 35% of the ones taken during summer are in the category of CS and 65% are in the category of CS. Lastly 30% of the ones taken during the autumn are in the category of CS and 70% are in the category of CS. The water samples taken from this region's wells are determined to have a slight inclination towards salinity. Unless the necessary precautions are taken, the increase in this trend will be inevitable.2131213121312131 VII In these water samples taken during four seasons , it has been observed that their analysed concentrations of heavy metals and trace elements Cd, Co, Ni, Pb, Cu, Fe and Mn haven't exceeded the permitted maximum limit values in all four seasons. Al concentration hasn't exceeded the permitted maximum limit values during four seasons except wells number four and six. When it's evaluated in terms of Cr concentration, it has been determined that wells number six and ten are at a third quality degree regarding Cr concentration. Whereas Zn concentration has exceeded the permitted maximum limit values in the wells number 7,11,15,17. The nitrate ion should be observed continuously regarding the fact that it may pose a threat in wells number 3,7,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19. In terms of boron concentrations all the wells' water in the field of study is first class quality irrigation water.