Beyânu'l-hakk ve Kur'ân yolu tefsirlerinin Ulûmu'l-Kur'ân açısından değerlendirilmesi
The comparison of Beyânu'l-hakk and Kur'ân yolu tafsirs in point of Ulûmu'l-Kur'ân.
  1. Tez No: 595986
  2. Yazar: MERYEM OKUDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKUYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Beyânu'l-Hakk, Kur'ân Yolu, Kur'ân İlimleri, Karşılaştırma, Tafsir, Beyânu'l-Hakk, Kur'ân Yolu, Qur'anicSciences, Compare
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Son yıllarda Kur'ân hakkında oldukça kapsamlı araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmaların hedefi, Kur'ân'ın mesajını doğru olarak anlayıp anlatabilmektir. Zaman ve şartların değişmesi ile ortaya çıkan problemlerin yeniden Kur'ân açısından değerlendirilmesi gerektiğinden bu çalışmalar artan bir hızla devam etmektedir. Çalışmamızda ele aldığımız Beyânu'l-Hakk tefsirinin müellifi ve Kur'ân Yolu tefsirinin müellifleri muhatap kitlesi olarak halkı seçmiş ve onların anlayabileceği bir dil kullanmaya gayret göstermişlerdir. Konusunu bu şekilde tespit ettiğimiz çalışmamızda amacımız; halkın beklentilerini onların Kur'ân'ı anlayacağı şekilde karşılamak gayesi ile kaleme alınan, Beyânu'l-Hakk ve Kur'ân Yolu tefsirlerinin Ulûmu'l-Kur'ân açısından karşılaştırmaktır. Ayrıca her iki tefsirin bireysel ve toplumsal hadiselere yaklaşımını inceleyip güncel hayata etkilerini tespit edebilmektir. Çalışmamızın ilk bölümünde; başlangıçtan günümüze Kur'ân tefsirine yaklaşımlar, klasik ve modern dönem tefsir faaliyetlerini inceleyerek, ikinci bölümde çalışmamıza konu edindiğimiz Beyânu'l-Hakk ve Kur'ân Yolu tefsirlerinin müelliflerinin hayatı, eserleri ve tefsirlerinde kullandıkları metot ve kaynaklar ele alındı. Üçüncü bölümde ise bu iki tefsirin Ulûmu'l-Kur'ân açısından karşılaştırılması yapılarak her iki tefsirin Kur'ân yorumuna etkisi ve günümüze katkıları aktarılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Intherecentyears, therehavebeen a number of studiesaboutholyQur'an. Theaim of thesestudies is tounderstandandtransmititsmessagetopeople in correctway. Theproblemsoccuringandevents in time should be discussed in terms of Qur'an. Inourstudy, author of the tefsir“Beyanül Hak”andauthors of the“Kur'an Yolu”choosethecommunityandthey put an efforttouse a languagewhichthey can easlyperceive. On thispoint, ourgoal is tocomparetafsirsthattheywerewrittenformeetingexpectation of societywitheachother in Qur'anictextstudies. Moreover, ourotheraim is tohandletheissuesaboutpersonandsoceityandtoexplain how Qur'an has an effect on them. Inthefirstpart of thethesis, tafsirapproachesclassicaland modern researcheshavebeenanalysedfrompasttopresent. Inthesecondpart of thethesis, thetafsirs he Beyanul Hak andtheQuran yolu themethodandsourcesused in theirtafsirs. Inthethirdpart of thethesis, theeffect of thesetafsirs on thepublic life andtheircontributionstothepresentday has beenexplained.