Yumurta tavuğu rasyonlarında bütirat katılmasının performans, yumurta iç ve dış kalite özellikleri ile bağışıklık üzerine etkileri
The effect of butyrat suuplementation to laying hen diets onperformance and egg internal and external quality and immunity
- Tez No: 596129
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KONCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sodyum bütirat, yumurta tavuğu, yumurta kalitesi, bağışıklık, Sodium butyrate, egg chicken, egg quality, immunity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, yumurta tavuğu rasyonlarına sodyum bütirat (SB) ilavesinin performans, yumurta iç ve dış kalite özellikleri ile bağışıklık üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, 82 haftalık yaşta toplam 120 adet Lohman white ırkı beyaz yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Tavuklar 4 muamele grubuna her birinde 3 tavuk bulunan 10 kafese (tekerrür) dağıtılmışlar ve 12 hafta araştırma yemleri ile beslenmişlerdir. Muamele grupları: 1: Kontrol (K, katkı maddesi içermeyen grup), 2: K+0,5 g/kg enkapsüle edilmiş sodyum bütirat (SB05), 3: K+1 g/kg enkapsüle edilmiş sodyum bütirat (SB1) ve 4: K+2 g/kg enkapsüle edilmiş sodyum bütirat (SB2)gruplarından oluşturulmuştur. Rasyona SB ilavesi canlı ağırlık (CA), yumurta verimi adet ve %, kitlesi (YK), yemden yararlanma oranı (YYO), yumurta uzunluğu, kabuk kırılma direnci, yumurta sarısı a* değeri ile kanda aşılama sonrası newcastle titre değerleri üzerine etkileri önemli bulunmamıştır. Yem tüketimi 4 ve 5. periyotta SB2 grubunda artmış diğer dönemlerde önemsiz bulunmuştur. Yumurta ağırlığı 1. periyot hariç diğer dönemlerde SB2 grubunda önemli derecede artmıştır. Yumurta genişliği 3 ve 5. periyotlarda SB2 grubunda artmış diğer dönemlerde önemli bulunmamıştır. Albümin yüksekliği SB2 grubunda diğer gruplara göre önemli derecede yüksek iken albümin genişliği bu grupta genel olarak düşük bulunmuştur. Albümin uzunluğu sadece 1. periyotta K grubunda diğer gruplara göre önemli derecede yüksek bulunmuştur. Yumurta sarısı yüksekliği SB2 grubunda K grubundan yüksektir ve K grubunda SB katkılı gruplardan daha düşüktür. Yumurta sarısı yüksekliği, b* değeri ve albümin pH'sı farklı dönemlerde farklı derecelerde etkilenmiştir. Kabuk ağırlığı 5 periyotta SB1 grubunda düşük bulunmuş ve kabuk kalınlığı ve oranı 5. dönemde K grubunda önemli derecede yüksek bulunmuştur. Yumurta sarısı L* değeri sadece 3. Periyotta SB ilavesi ile dozla ters orantılı olarak azalmıştır. Sonuç olarak, SB2 dozunun yumurta ağırlığı ve albümin yüksekliğinde önemli artışlar sağladığı, ancak verim performansını önemli düzeyde etkilemediği, SB0,5 ve SB1 gruplarında bazı parametrelerde olumlu değişim gösterdiği ancak bunun istikrarlı biçimde devam etmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of sodium butyrate (SB) on the performance, egg internal and external quality characteristics and immunity in laying hens. A total of 120 Lohman white laying hens with 82 weeks of age were used. The hens were distributed to 4 treatment groups in 10 cages (repetition) each containing 3 chickens and fed with 12-week. Treatment groups as follows: 1: Control (K, no additive group), 2: (K + 0.5 g/kg ) encapsulated sodium butyrate (SBO5), 3: (K + 1 g/kg) encapsulated sodium butyrate (SB1) and 4 (K + 2 g/kg ) was formed from the group of encapsulated sodium butyrate (SB2). The effects of live weight (CA), egg production, egg mass, egg crush resistance, egg yolk a * value and new casttle titer values on blood were not significant. Feed consumption was significant in the 4th and 5th periods in the SB2 group. Egg weight increased significantly in the SB2 group at other periods except 1st period. In the SB2 group at the 3rd and 5th periods the egg width were significant higher than those of other groups. Albumin height was significantly higher in SB2 group than other groups, whereas albumin width was generally low in this group. Albumin length was significantly higher in group K in the first period than in the other groups. Egg yolk height is higher in group SB2 than group K and lower in group K than SB1 group. Egg yolk height, b * value and albumin pH were affected at different degrees in different periods. The eggshell weight was found to be low in the SB1 group in 5 periods and the shell thickness and ratio were significantly higher in the K group in the 5th period. The egg yolk L * value was only inversely decreased by the addition of SB in the third period. As a result, it has been determined that the dose of SB2 provides significant increases in egg weight and albumin high, but does not significantly affect the performance, but some parameters change in SB0,5 and SB1 groups, but this does not persist.