Üniversite yerleşke planlamasında temsil boyutunun irdelenmesi
Examining the representation dimension in University Campus planning
  1. Tez No: 596163
  2. Yazar: KAMİL GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: üniversite, kampüs, planlama, temsil, university, campus, planning, representation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
İçinde bulunduğumuz bilgi çağında, değeri katlanarak artan bilgiyi, üreten ve topluma yayan üniversitelerin de gerçeklerin peşinden giden bir kurum olarak öneminin aynı şekilde arttığını gözlemlemekteyiz. Günümüzde bilgi kadar, bilgiyi talep eden öğrencilerinde serbestçe dolaştığına şahitlik etmekteyiz. Tüm dünyadaki üniversitelerde öğrenim gören yabancı öğrencilerin sayısının hızla arttığı bir dönemden geçiyoruz ki; önümüzdeki süreçte bu artışın hızlanarak devam edeceği düşünülmektedir. Bu durumun da üniversite yerleşkelerine küresel ölçekte bir temsil kabiliyeti kazandırdığını söylemek yerinde olacaktır. Örnek proje olarak kabul edilen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Elmalıkent Yerleşkesinin tasarım sürecini ve varılan sonucu tartışmak amacıyla yola çıkılan bu çalışmada, öncelikle üniversite ve ilgili kavramlarının tanım ve izahları yapılmış, sonrasında ise üniversitelerin gerek dünyadaki gerekse ülkemizdeki gelişim süreçleri anlatılmıştır. Örneklemelerle desteklenen bu anlatımdan sonra; bir sonraki bölümde, üniversitelerin fiziki gelişim süreci kısa bir özet niteliğinde açıklanmaya çalışılmış, takip eden bölümde üniversite tasarımına etki eden birtakım kavramların kısa izahını müteakip üniversitenin kullanım alanlarının ve üniversite yerleşim sistemlerinin örnekler üzerinden açıklaması yapılmıştır. Sonraki bölümde yerleşkenin kullanıcısı olan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nin tarihçesi ile ilgili gerekli bilgiler verildikten sonra örnek proje olarak kabul edilen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Elmalıkent Yerleşkesinin tasarım felsefesinin açıklaması yapılmış, belirlenen tasarım felsefesinin doğrultusunda tasarlanan yerleşkenin kullanım alanları, akademik bölge, dinlenme (barınma) ve ortak kullanım alanları başlıkları altında anlatılmıştır. Ortak kullanım alanlarının yerleşke içindeki konumuna ilişkin yapılan değerlendirmenin ardından, bölüm sonunda ise tasarım felsefesindeki kriterler ile elde edilen sonuca ilişkin genel bir değerlendirme yapılmıştır. Sonuç kısmında ise tüm çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
We observe that within this information era, importance of universities chasing the truth is indeed enhancing as institutions producing and disseminating information which is of exponentially growing value. We witness that similar to the widespread circulation of information, students following information also circulate. It is a time-period where number of foreign students is rising in the entire world. The assumption is that this increase will only accelerate. It is justified to state that this picture endow to university campuses a representation ability of global scale. In this project, aimed to discuss the design period and the outcome of the Istanbul 29 Mayıs University Elmalıkent Campus we designed a university and its related concepts are defined and explained followed by a historical narrative about the development of universities both globally and in our country. After this narrative supported by examples, in the next chapter we summarize the course of physical development of university campuses. Subsequently, factors determining university design are entertained, together with an in-depth analysis of campus utility and distribution systems based on examples. In the next chapter, history and relevant facts of Istanbul 29 Mayıs University are covered as the institution that will be using the campus designed. Philosophy of how Istanbul 29 Mayıs University Elmalıkent campus is planned, application of these principles to the design of utility areas, academic circle and commons are given under individual headings. An evaluation about the utilization of commons in the campus is followed by a correlation of design philosophy criteria and the results achieved in the final section. In the“result”part, a broad assessment of the project is conveyed and the project is completed.