The effectiveness of communication skills on education
İletişim becerilerinin eğitim üzerindeki etkisi
- Tez No: 596231
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otantik, otonomi, biricik, organik, sürdürülebilirlik problemi, iletişim, öznel algı, kitle toplumu, dataizm, öğrenme ortamı, bağlaşık ilişki, ayrışma, sibernetik, disiplinler üstü, genel sistem teorisi, bütüncül yaklaşım, hayatta kalma, özgür irade, kitle, Kuhn döngüsü, değerler dizisi (paradigma) değişikliği, ekosistem yaklaşımı, endüstri 4.0, toplum 5.0, eğitim 5.0, şehirleşme, habitat kaybı, organik ağ, ben-merkezli eğitim, Authenticity, autonomy, organic, sustainability problem, effectiveness of communication, unique, subjective perception, mass society, Dadaism, learning environment, disintegration, touching, cybernetics, transdisciplinary, general system theory, holistic approach, survival, free will, the Kuhn cycle, paradigm shift, eco-system approach, Industry 4.0, multidisciplinary education, society 5.0, education 5.0, Urbanization, habitat loss, organic web, self-centred education
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Her ne kadar okullaşma oranları arttıysa da ayrışma probleminin çözülmesine fayda sağlamamıştır. Bütün dünya sanki kavga eden, savaşan karşıt gruplara dönüştü. Herkes suçu ötekine atıyor. Gerçek anlamda iletişim artık etkin değil. Kuhn döngüsüne göre dünyanın sürdürülebilirlik problemi bir değerler dizisi değişikliği olmazsa çözülemez durumda. Dünyada hayatta kalabilmek için kişinin kendini ve hayatını yönetebilmesi (otonomi) ve etrafı ile de besleyici ilişkiler kurması gereklidir. Dünyaya gelir gelmez kişi ağlamaya başlar. İlk ihtiyaçları hava ve süttür. Burada ağlamak anne ile bağ kurmak ve ihtiyacını gidermek açısından etkin bir iletişimdir. Organik sistemlerde her şey birbirine bağlıdır ve birbirinin ihtiyacını görür. Doğal sistemlerde her birimin biricik bir yeri, belirli bir otonomisi vardır ve tüm diğer doğal sistemlere bağlıdır. Bu özellik genel sistem teorisi kapsamında sibernetikte güzel bir biçimde tarif edilir. İnsanların biricik öğrenme ortamları, biricik öğrenme sitilleri, özel kabiliyetleri ve zafiyetleri olduğu için hayatta ki deneyimleri de kendilerine özeldir. Bu sebeple kişilerin algısı özneldir. Eğitim kişilerin ayaklarının üzerinde durabilmelerini (otonomi) ve iyi ilişkiler kurabilmelerini desteklemek amacı ile kendilerini tanımalarına, ihtiyaçlarını fark etmelerine destek verir. İletişim kurmanın, bağlaşık sistemler oluşturmanın temelinde ihtiyaçlar yatar. Aynı seçici geçirgen hücre zarlarında olduğu gibi. Etkili iletişim bilgi kanallarını temizler ve kişi gerçeği daha iyi algılar. Bu varoluşun iki tarafı için önemlidir. 1-hayatını yönetebilmek 2-hayatın doğal ağında biricik yerinin hakkını vererek kendi anlamını yaratmak vi Bugünkü eğitim sistemi genel anlamda bilgiyi boca etmek üzere kurulmuş. Öğrenciler bilgiyi inşa edemedikleri için, ezberleme yoluna gidiyorlar ve kullanılmayan bu bilgiler kısa sürede unutuluyor. Bu sistem öğrencilerin otantikliğini olumsuz etkilerken doğal öğrenmenin özellikleri olan kritik düşünme, problem çözme ve hayal kurma gibi özellikleri devre dışı bırakıyor. Bu endüstri modeli çocukların biricikliğini de dikkate almıyor. Çocukların ilgi alanları, kabiliyet ve zafiyetlerinin bilinmesinin bu sistemde anlamı yok. İletişim yerini empoze etme ve dikte etmeye bırakmış durumda. Bugünün kitle toplumu tamamen eğitim sisteminin bir ürünüdür. Özgür iradeyi, seçme hakkını, kritik düşünmeyi, hayal gücünü ve hatta ilham almayı etkisiz hale getiren, kişilerin otonomisini ortadan kaldıran, insan davranışlarını kontrol etmeyi amaçlayan tehlikeli bir üründür. Şehirleşme, yüksek ihtisaslaşma, teknoloji ve internet sebebi ile kitle toplumu öyle bir ortam oldu ki artık insanlar habitatlarını kaybettiler ve artık organik olarak bağlanamıyorlar. Japonya insan neslinin doğasını ve önemini korumak amacı ile bir kestirim ve planlama yaptı. Bu düzenlemeye toplum 5.0 adını verdi. Bu model insanı merkeze koyarak insan ve doğal insan topluluklarını güçlendirmeyi hedeflemektedir. Yine bu bağlamda eğitim açısından bu model, eleştirel düşünmeyi, iletişim ve okuma becerilerini destekleyerek multidisipliner ( çoklu disiplinlerin bir arada olduğu ) bir yaklaşımla bunların tasarlanması hedeflenmektedir. Bu tezde teklif edilen“ben-merkezli eğitim”toplum 5.0 için bir temel oluşturabilir. Bu yaklaşıma göre kişi kendini doğanın diğer kısımlarından ayırmaz ve kendini çevreleyen ilk halkadan başlayarak besleyici ilişkiler kurar. Genellikle ilk halkayı ailemiz, sınıf arkadaşlarımız, komşularımız ve çevremiz oluşturur. vii Eğitimde“ben-merkezli”yaklaşım kişinin kendi biricik potansiyelini etkili iletişim yolu ile ortaya çıkartmasını destekler. Bu yeni eğitim modelinin hedefi, kişilerin otonomi sağlamasını yani kendi hayatlarını yönetmelerini ve çevreleriyle bağlaşık sistemler kurmalarını desteklemektedir. Bu inşacı eğitim modeli yaklaşım olarak transdisipliner ve bütünseldir (holistik), kendini yöneten yaklaşımı da benimser. Bu eğitimde müfredat kişinin kendisi ve çevresidir. Öğrenme ortamı olarak eko-sistemsel bir yaklaşım gösterir. Yani öğrenciler, öğretmenler ve çevre bütün olarak öğrenme ortamına dâhildirler. Öğretmenin asıl görevi öğrencinin içindekinin çıkmasına destek vermektir. Örneğin bu modelde öğretmen artık optik konusunu işlemez, bunun yerine öğrencinin kendi görme sistemini merak etmesini sağlar. Bu dünya özgür irade sahibi, hayal gücü olan, ilham alabilen gerçek insanlara ihtiyaç duymaktadır. Bu gerçek insanlar bütünün parçalarını görebilir ve hep birlikte dünyanın sürdürülebilirliği için hedefler oluşturabilirler. Organik bir kafa yapısının tanımı olmalıdır. Bu kafa yapısı ötekileştirme yapmaz, kendisi ve çevresi ile yapıcı ilişkiler kurar. Bu tezde teklif edilen ben-merkezli eğitim modeli Kuhn döngüsünde istenilen değerler dizisi (paradigma) değişikliği için bir cevaptır.
Özet (Çeviri)
..Although schooling rates increase, it does not help with the disintegration problem. The whole world seems to be in opposing groups fighting and making wars. Everybody is putting the blame on others. Communication in real terms is no more effective. According to Kuhn cycle, this sustainability problem of the world cannot be solved unless there is a paradigm shift. Improving one's autonomy and forming nurturing relationships with his/her community is essential for meeting one's needs. Immediately after birth one starts crying. The first needs are for air and milk. Crying here is the effective communication to bond with the mother and with the environment in order to meet the need for food and air. All the units in the organic system are connected and serve to meet one another's need. Every unit in the natural system has a unique position, a certain autonomy but is integrated with the rest of the nature. This is well described in cybernetics within the context of the general system theory. Since experiences differ due to the fact that everyone has unique learning environments, unique learning styles, unique talents and challenges, perception for everyone is subjective. Education is expected to support people to recognize themselves, realize their real needs in order to support them gain autonomy preserving their authenticity (diversity) and enhance their relatedness (integrity). This relatedness is built upon the needs of the parties just like the permeable membranes. Effective communication is essential for clearing the information channels so that the person perceive better the reality. This is important for both sides of existence: 1) to govern one's life; 2) to fulfil its unique position via relatedness creating his own meaning in the natural web of life. iii Mostly the education system today is in the form of pouring information. Since students cannot learn in a constructive way, they memorize and then they forget the unused information in a short time. This system negatively effects the authenticity of the students offsetting their natural learning which involves critical thinking, problem solving and imagination. And also this industrialized system does not take into account the uniqueness of the children. Their interests, their talents and their own challenges and problems don't count in this system. Communication changed places with dictation and imposing in this system. The mass society of today is merely a product of the educational system. A dangerous product of the educational system which aims at controlling human behaviour and making the free will, the right to choose, critical thinking, imagination and even the inspiration impotent, abolishing the autonomy of the people. Due to urbanization, over specialization, technology and internet, the mass society became such a media where people lost their habitat and are no more organically webbed. Japan made a society projection and planning in order to overcome the threat on the naturalization of the human kind. This society 5.0 model puts the humans in the core and concentrates on empowerment of humans and natural communities. As for education, the model is supporting critical thinking, enhancing communication and reading skills favouring a multidisciplinary education. The new education model offered in this thesis,“self-centred education”can work as a set up for society 5.0 supporting organic revolution. Organic should be the name of a 'state of mind' as not separating ourselves from other natural entities and calls flourishing relationships starting from the close circle-ourselves, our family, our class mats, our neighbours, and our natural habitat. Self-cantered approach in iv education supports to uncover the unique potentials of the people through effective communication. Promoting the autonomy of the people and supporting the relatedness of the humans will be the core objectives of this new education model. This constructive model is transdisciplinary, self-directed and holistic in approach. Here the curriculum is the person himself and his own environment. Eco-system approach is valid in the sense that students, teachers, parents and community together form the learning environment. The main role of the teacher is to trigger what is inside. For example, teachers will not teach optic anymore but trigger the curiosity of the children to explore about their own eyes. The world needs real people with free will, imagination and inspiration. Real people who can see the integrated parts of the reality heading together to the mutual goal of environmental sustainability. As already stated above organic should be a state of mind as not separating one's self from other natural entities and calls for cherishing relationships between one's own self and his own habitat. Self-cantered education proposed in this thesis is an answer for the paradigm shift called for the sustainability problem in Kuhn's cycle.