Exploring implicit processes in adult psychotherapy through micro analysis of nonverbal synchrony
Yetişkin psikoterapisindeki örtük süreçlerin sözel olmayan senkronun mikro analizi ile keşfedilmesi
  1. Tez No: 596270
  2. Yazar: BURÇİN CİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM BOZO ÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hareket Enerjisi Analizi, yetişkin psikoterapisinde sözel olmayan senkronizasyon, koordineli etkileşim birimleri, kendini ve etkileşimli düzenleme, çağdaş psikanaliz, Motion Energy Analysis, nonverbal synchrony in adult psychotherapy, coordinated interaction units, self and interactive regulation, contemporary psychoanalysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu tez, temel olarak, anne-bebek ilişkisinde sözel olmayan etkileşimler ile yetişkinyüz yüze psikoterapisinde sözsüz iletişim arasındaki analojiyi, çağdaş psikanalitik teorilerin (psikanalitik kendilik psikolojisi, ikili sistem iletişim anlayışı ve bağlanma teorisine dayanan gelişimsel psikanaliz çerçevesinde) test etmeyi amaçlamaktadır.) Çalışmanın amacı, yetişkin yüz yüze psikoterapisindeki örtük süreçleri araştırmaktır. Örneklem 1, çalışmanın amaçlarına kör olan 6 farklı psikoterapi çiftini içermektedir. Örneklem 1'deki toplam psikoterapi seansı sayısı 97'dir. Örneklem 2, araştırmacının terapist olduğu 2 psikoterapi çiftinden oluşmaktadır. Örneklem 2'de otuz dört psikoterapi seansı (her bir çift için haftada 17 seans) gerçekleştirilmiştir. Koordineli etkileşim birimleri, Hareket Enerji Analizi (Ramseyer ve Tschacher, 2011; Ramseyer, 2018) ile hesaplanmıştır. Sözel olmayan değişimlerdeki kalıpları görmek için, bu koordineli etkileşim birimlerinin mikroanalizi (Örneklem 1'de toplam 250'nin, n = 210'u ve Örnek 2'de toplam 250'nin n = 55'i) içerik analizi yapılmıştır. Kendini düzenleme dinamiklerine ilişkin sonuçlar, odaklanmayı, yüzdeki duygusal ifadeciliği, kendini düzenleme davranışlarını, kendiliknesnesi ihtiyaçlarının yer değiştirmesini ve affirmativeness kategorilerinin bulgulandığını göstermiştir. Etkileşimli/karşılıklı düzenleme vii dinamikleri ise etkileşimli düzenlemeler, etkileşimli düzensizlikler, kırılma ve onarımlar ve belirgin duygusal anlar olarak bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, psikoterapi süreçlerinin sonuçları açısından, kafa hareketlerini senkronize etmenin terapistlerin hastaların deneyimine girmesine yardımcı olabileceği söylenebilir. Bu tez çalışmasının öne çıkan bir özelliği, sözel olmayan kafa senkronizasyonunun bilgisayarlı değerlendirmesini, oturumların video kayıtlarıyla koordine edilmiş etkileşim birimlerinin içerik analizi ile birleştirerek erişkin psikoterapiyle anne-bebek etkileşimlerinin analojisini test eden ilk çalışma olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The goal of the study was to explore implicit processes in adult face-to-face psychotherapy sessions based on microanalysis of nonverbal synchrony between psychotherapy dyads. Sample 1 included 6 different same-sex gender psychotherapy dyads who were blind to the study's purposes. The total number of the short-term psychotherapy sessions in Sample 1 was 97. Sample 2 included 2 psychotherapy dyads both of whom therapist was the present researcher. Thirtyfour psychotherapy sessions were conducted in Sample 2. Coordinated interaction units were calculated by using Motion Energy Analysis (Ramseyer & Tschacher, 2011; Ramseyer, 2018). To see the patterns in nonverbal exchanges, the microanalysis (i.e., at second by second level) of these coordinated interaction units (n = 210 of total 250 in Sample 1, and n = 55 of total 111 in Sample 2) were coded by the researcher via content analysis on the communication dimensions. Content analysis results about self regulatory dynamics revealed focusing, facial emotional expressiveness, self-regulatory behaviors, displacements of selfobject needs, and affirmativeness categories. Interactive regulation dynamics were found as interactive regulations, interactive dysregulations, rupture, and repairs, and heightened affective moments. In terms of the outcomes of the psychotherapy processes, it can be stated that synchronizing head movements might help the therapists to enter into patients' experience. This dissertation is the first study testing the analogy of mother-infant interactions with adult psychotherapy by combining computerized assessment of nonverbal head synchrony with content analysis of coordinated interaction units via video recordings of the sessions.