TERÖRİZMLE MÜCADELEDE İNSAN İSTİHBARATININ ROLÜ: 11 EYLÜL SALDIRILARI SÜRECİNİN VE IRA İLE MÜCADELENİN (1969-2005) İNSAN İSTİHBARATI AÇISINDAN İNCELENMESİ
THE ROLE OF HUMAN INTELLIGENCE IN COUNTERING TERRORISM: SEPTEMBER 11 AND IRA(1969-2005) CASES IN THE CONTEX OF HUMAN INTELLIGENCE
- Tez No: 596307
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAMİL ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: IRA, IRA
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harp Akademileri Komutanlığı
- Enstitü: Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
21'inci yüzyılın güvenlik ortamında devletler için ulusal güvenliği tehdit eden unsurların başında terörizm gelmektedir. Terörizm tehdidinin küreselleşmesiyle tüm ülkeler terörizmin potansiyel hedefi haline gelmiş, bu tehditle başa çıkabilmek için terörizm tehdidini hisseden her ülke kendi yapısına uygun terörizmle mücadele stratejileri geliştirme çabası içinde olmuştur. Ancak terör örgütlerine karşı klasik mücadele yöntemlerinin yetersiz kaldığı görülmüş, istihbarat merkezli terörizmle mücadele anlayışının asimetrik tehditlere karşı etkin biçimde kullanılması gerektiği görüşü ağırlık kazanmıştır. Ulusal ve uluslararası güvenliğin sağlanmasının her safhasında gerekli olan istihbarat, terörizmle mücadelede olmasa olmaz unsurdur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgi elde etmek için teknik imkânlar her ne kadar önem kazansa da terörizmle mücadelede etkin sonuç alabilmede insan istihbaratı başrol oynamaktadır. Bu doğrultuda, çalışmada günümüzün en büyük tehditlerinden olan terörizmle insan istihbaratı vasıtasıyla mücadele edilebilirlik üzerinde durulmuştur. Bunu yapabilmek için de öncelikle insan istihbaratının önemi ve terörizmle mücadelede etkin şekilde nasıl kullanılabileceği üzerinde durularak, insan istihbaratının terörizmle mücadele kapsamında güçlü ve zayıf tarafları ortaya konmuştur. Son olarak insan istihbaratının ikinci plana atılmasıyla ne gibi zafiyetlerin meydana gelebileceği 11 Eylül saldırıları ve öncesindeki sürecin incelenmesiyle, terörizmle mücadelede İNİS'in ne gibi avantajlar sağlanabileceği İngiltere'nin IRA ile mücadele süreci (1969-2005) incelenerek analiz edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, insan istihbaratının terörizmle mücadelede bir kuvvet çarpanı olduğu ve teknik istihbaratın etkin kullanılmasının terörizmle mücadeleye olumlu katkılar sağlayacağı, ancak insan istihbaratı olmadan diğer toplama yöntemlerinin bu mücadelede yeterli olamayacağı, terörizmle mücadelede başarı için tüm toplama yöntemlerinin birlikte ve koordineli kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, terrorism is the leading fact that threatens national security in the context of international security. Regarding the threat of globalisation in terms of terrorism, all nations have been its potential target. And every nation that feel the threat of terrorism improve its own strategy to counter-terrorism. However, it is clear that classical methods in the fight against terrorism fall behind responding asymmetrical terrorism attacks. Thus, the idea of using intelligence-led methods in countering terrorism has become more significant. Intelligence, which is a considerable component of providing either national or international security, is also sine qua non factor to cope with terrorism. Although technical capabilities have increased its importance to reach information easily, human intelligence plays the main role in countering-terrorism. Accordingly, this thesis will attempt to analyse responding terrorism by means of human intelligence. In this study, firstly the importance of human intelligence and how it can be used more effectively is explained. Afterwards, this provides a beter insight to discover advantages and disadvantages of human intelligence in responding to terrorism. Lastly, one the one hand, examining the pre and past process of the September 11 attacks provide us to discuss how are the drawbacks of ignoring importance of human intelligence; on the second hand analysing the IRA problem of the UK led to illustrate advantages of human intelligence. As a conclusion of this study, intelligence acts as a powerful catalyst to counter terrorism. There is no doubt that technical intelligence plays an important role especially in these days; however, unless there is a flow of information via human intelligence, the other gathering intelligence methods will be inadequate for responding terrorism. It is clear that being the winner against terrorism threat, all the gathering methods of intelligence must be used in harmony.