Fındıkta rakım ve yöneyin verim ve kalite üzerine etkisi
The effect of altitude an vector on yield an quality in hazelnut
  1. Tez No: 596397
  2. Yazar: ERKAN AYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İSLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çakıldak, Fındık, Rakım, Yöney, Verim, Çakıldak, Hazelnut, Altitude, Vector, Yield
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, Ordu ili Fatsa ve Çamaş ilçelerinde yetiştirilen Çakıldak findık çeşidinde farklı rakım ve yöneylerin verim ve kalite üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla 2016 ve 2017 yıllarında yürütülmüştür. Dört farklı yükseklik seviyesinde (0-250m, 250-500m, 500-750m, 750-1000m) ve bu seviyedeki Kuzey, Güney, Doğu, Batı yöneylerde ve düz alanlarda yürütülen bu çalışmadan elde edilen bulgular, tesadüf blokları deneme desenine göre iki faktörlü (rakım ve yöney) ve 3 tekerrürlü olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, farklı rakım ve yöneylerde yetiştirilen Çakıldak findık çeşidinin, meyve kalite özellikleri bakımından birbirlerinden farklı olduğu, meyve kalite özelliklerinin rakıma ve yöneye göre değiştiği tespit edilmiştir. Düz alanlarda bitki başına verim, zuruf boyu, boş meyve oranı ve çift iç oranının en fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Doğu yöneylerde kabuk kalınlığı, meyve ağırlığı, iç ağırlığı ve iç oranının diğerlerinden daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Kuzey yöneylerde en fazla dolgun iç oranı olduğu belirlenmiştir. Göbek boşluğu ve kusurlu meyve oranı yüksek seviyede ve batı yöneylerde daha fazla olmuştur. Ayrıca bitki başına verim sahil kuşakta ve düz alanlarda; iç ağırlığı ve iç oranı çok yüksek kesimlerde ve doğu yöneyde daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 2016 and 2017 in order to investigate the effects of different altitudes and directions on yield and quality of Çakıldak hazelnut cultivars grown in Fatsa and Çamaş districts of Ordu. The results obtained from this study carried out in four different elevation levels (0-250m, 250-500m, 500-750m, 750-1000m) and in North, South, East, West and flat areas at this level were found to have two factors (altitude and vector) and 3 replications. As a result of the research, it was determined that Çakıldak hazelnut varieties grown at different altitudes and directions were different from each other in terms of fruit quality characteristics and fruit quality characteristics changed according to altitude and direction. It was found that yield, per plant height, empty fruit ratio and double internal ratio were the highest in flat areas. It has been determined that the thickness of crust, fruit weight, internal weight and internal rate of the eastern regions are higher than the others. It is determined that the fuller internal rate is the highest in the northern directions. Belly cavity and defective fruit ratio was higher and higher in western directions. Also yield per plant in coastal belt and flat areas; internal weight and internal ratio were found to be higher in very high sections and in the east direction.