Husserl ve Frege'de anlam sorunu
Meaning problem in Husserl and Frege
  1. Tez No: 596593
  2. Yazar: DİLER EZGİ TARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Anlam, mantık, fenomenoloji, analitik felsefe, aritmetik felsefesi, ontoloji, semantik, Meaning, Logic, Phenomenology, Analytical Philosophy, Arithmetic Philosophy, Ontology, Semantics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 485
Özet
Bu çalışmayla yapılmak istenen Husserl ve Frege'nin 'anlam' kavramına bakış açılarını, her iki filozofun da dil, mantık ve doğruluk anlayışları üzerinden karşılaştırmaktır. Bu karşılaştırma esnasında Husserl ile Frege'nin uzlaştıkları ve ayrıldıkları noktalar tarafsız bir biçimde ele alınacak ve bu iki düşünür salt birbirlerine sundukları eleştiriler üzerinden değil, aksine felsefe tarihinde kendileriyle olumlu veya olumsuz etkileşim içine girdikleri tüm diğer düşünür ve anlayışlarla ilgileri içinde değerlendirilecektir. Zaten çalışmamızın çıkış noktası olan 'anlam sorunu', her iki filozofun da doğruluk, kesinlik, tasarım, görü, ifade, sayı ve nesne gibi kavramlarla nasıl hesaplaştıkları ele alınmaksızın irdelenebilecek bir sorun olmadığından, her iki filozofun kuramlarına da hâkîm olmayı şart koşmaktadır. Bu nedenle çalışmamız semantikten analitik felsefeye, analitik felsefeden fenomenolojiye, fenomenolojiden aritmetik felsefesine, aritmetik felsefesinden ontolojiye açılan bir yelpazede Husserl ile Frege'nin tüm temel kavramları hakkında fikir veren, bu bakımdan da semantiği aşan bir soruşturma olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
What wanted to be done in this study is to compare Husserl and Frege's perception of 'meaning' through the philosophers' understanding of language, logic and truth. The points Husserl and Frege agreed and disagreed on, will be handled objectively, and not only on the criticism they present to each other, on the contrary, they will be evaluated according to all other philosophers and mentalities in which they have positive or negative interaction with them in the history of philosophy during this argument.“The point of meaning”, which is the starting point of our study, necessitates mastery of both philosophers' theories since it is not an issue that can be examined without considering how the two philosophers reckoned with concepts such as accuracy, precision, design, vision, expression, number and object. Our work aims to cover a wide range from semantics to analytical philosophy, from analytical philosophy to phenomenology, from phenomenology to arithmetic philosophy, from arithmetic philosophy to ontology and provides insights into all the basic concepts of Husserl and Frege; therefore it aims to be an investigation that transcends semantics.