Topraktan ve yapraktan humik asit uygulamalarının patates bitkisinin (Solanum tuberosum L.) verim ve bazı özelliklerine etkisi
The effect of humic acid applications of soil and leaf on the yield and some characteristics of potato plant (Solanum tuberosum L.)
  1. Tez No: 596592
  2. Yazar: EKREM OĞURLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZBAY DEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Humik Asit, Patates, Solanum tuberosum L, Humic Acid, Potato, Solanum tuberosum L
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu araştırma, farklı dönemlerde ve dozlarda humik asit uygulamalarının patatesin verim ve bazı özelliklerine etkilerini belirlemek amacı ile 2018 yılında Ordu ili Kabadüz ilçesi Yukarıkirazdere mahallesinde yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak tescilli Jelly patates çeşidi kullanılmıştır. Humik asit uygulaması dikim öncesi topraktan (0, 4, 8, 12 lt/da) ve çiçeklenme öncesi yapraktan (0, 400 ml/da) olmak üzere iki farklı dönemde yapılmıştır. Araştırma sonucunda bitki boyunun 97.97-112.93 cm, ana sap sayısının 6.03-8.03 adet/ocak, ocak başına yumru sayısının 6.13-7.93 adet/ocak, ocak başına yumru veriminin 510.58-693.41 g/ocak, dekara yumru veriminin 3309.18 – 4127.48 kg/da pazarlanabilir yumru veriminin 2646.82-3752.57 kg/da, büyük yumru oranının %8.53-24.93, orta yumru oranının %62.88-77.81, küçük yumru oranının %9.68-12.85, kuru madde oranının %17.65-18.54 ve nisaşta oranının da %13.86-14.46 arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Bu çalışmada humik asitin topraktan ve yapraktan birlikte uygulamasının bitki boyu ve ana sap sayısı üzerine çok önemli, topraktan humik asit uygulamasının ocak başına yumru verimi, dekara yumru verimi ve pazarlanabilir yumru verimi üzerine önemli etkide bulunduğu, yapılan uygulamaların diğer özellikler üzerine olan etkilerinin ise istatistiksel olarak önemsiz olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the effects of humic acid applications on yield and some properties of potato in different periods and doses in 2018 in Yukarıkirazdere district of Kabadüz, Ordu province. In the study proprietary Jelly potato was used as a material. Humic acid application was carried out in two different periods as pre-planting soil (0, 4, 8, 12 lt / da) and before flowering (0, 400 ml / da). As a result of the research, it was determined that the height of the plant was 97.97 cm -112.93 cm, the main stem number was 6.03 / hill 8.03 unit / hill, the number of tubers per hill was 6.13 unit / hill -7.93 units / hill, the tuber yield per hill was 510.58 gr / hill-693.41 g / hill, the tuber yield per decare was 3309.18 kg/da – 4127.48 kg/da, marketable tuber yield was 2646.82 kg / da-3752.57 kg / da, the rate of big tuber was 8.53- 24.93%, the rate of middle tuber was 62.88 -77.81% and the rate of small tuber was 9.68 and 12.85%; the rate of dry matter was 17.65-18.54% and the rate of amylum was between 13.86% and 14.46%. In this study, It was determined that application of humic acid from soil and leaves was very important on plant height and number of main stems; application of humic acid from soil had significant effect on tuber yield per hill, tuber yield per decare, marketable tuber yield and the effects of applications on other properties were statistically insignificant.