Kars ilinde satışa sunulan ticari polenlerin mikrobiyolojik kalitesi üzerine araştırma
A research on microbiological quali̇ty of commercial pollens sold in Kars province
- Tez No: 596703
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK KAMBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Gıda Mühendisliği, Halk Sağlığı, Food Hygiene and Technology, Food Engineering, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bee pollen, hygiene, microbiological quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Hijyeni ve Üretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma ile Kars ilinde satışa sunulan 50 adet polen örneğinin mikrobiyolojik yönden kalitesi incelenmiştir. Polen örneklerinde canlı mikroorganizmaların sayımında yayma plak metodu kullanılmıştır. Toplam mezofilik aerobik bakteri (TMAB), koliform grubu bakteri, enterokok, Enterobacteriaceae, Clostridium perfringens, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Pseudomonas spp., Salmonella ve küf-maya analizleri yapılmıştır. Yapılan analizlerde, TMAB tüm örneklerde izlenmiştir. Hijyenik açıdan incelenen polen örneklerinde küf–maya üremesi görülmüş, S. aureus ve B. cereus tespit edilmiştir. 50 adet polen örneğinin % 26.9'unda (7 örnek) S. aureus ve % 26'sında (%13 örnek) B. cereus tespit edilmiştir. Polen örneklerinde koliform, grubu bakteri, enterokok, Enterobacteriaceae, Salmonella, C. perfringens ve Pseudomonas spp. bakterilerine rastlanmamıştır. Polen örneklerinde yapılan analiz sonucunda TMAB min 6.5×103- max 1.1×106 kob/g düzeyinde, Küf-maya min 1.8×102 - max 2.6×106 kob/g düzeyinde S. aureus min 0.2×103 - max 2.7×104 kob/g düzeyinde ve B. cereus min 0.3×103 - max 0.3×106 kob/g düzeyinde bulunmuştur. Bu çalışmada arı poleninin patojen mikroorganizmaları bulundurması nedeniyle sağlık açısından risk oluşturabileceği tespit edilmiştir. Aynı zamanda küf oluşumunun görülmesi nedeniyle uygun koşullarda oluşabilecek mikotoksinlerin insan sağlığı açısından tehlike oluşturması mümkündür. Anahtar kelime: Arı poleni, hijyen, mikrobiyolojik kalite
Özet (Çeviri)
In this study, microbiological quality of 50 pollen samples sold in Kars was investigated. Smear plate method was used for counting viable microorganisms in pollen samples. Total mesophilic aerobic bacteria (TMAB), coliform group bacteria, enterococci, Enterobacteriaceae, Clostridium perfringens, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Pseudomonas spp., Salmonella and mold-yeast were analyzed. TMAB was monitored in all samples. Hygienic examination of pollen samples showed mold growth and S. aureus and B. cereus. S. aureus was detected in 26.9% (7 samples) and B. cereus was detected in 26% (13% samples) of 50 pollen samples. Coliform group bacteria, enterococci, Enterobacteriaceae, Salmonella, C. perfringens and Pseudomonas spp. bacteria were not found in pollen samples. As a result of the analysis of pollen samples in the study, TMAB were found to be at the level of min 6.5×103 and max 1.1×106 cfu/g, mold-yeast min 1.8×102- max 2.6×106 cfu/g, S. aureus min 0.2×103 - max 2.7×104 cfu/g and B. cereus min 0.3×103 - max 0.3×106 cfu/g. Coliform bacteria, enterococci, Enterobacteriaceae C. perfringens, Pseudomonas spp. and Salmonella bacteria were not found microorganisms. In this study, it was determined that bee pollen may pose a risk to health due to the presence of pathogenic microorganisms. It is also possible that mycotoxins, which can be formed under suitable conditions due to the formation of mold, are dangerous for human health.