Elektronik ağızdan ağıza pazarlamanın tüketici satın alma kararına etkisi: Bir uygulama
The impact of the e-wom activities on consumers' purchasingdecisions: An application
- Tez No: 596802
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN PARILTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Word-of-mouth, Electronic Word of Mouth, ConsumerPurchase Behavior, Online consumer reviews, Social Media
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ağızdan ağıza iletişim, tüketiciler arasında satın alma kararı verirken en önemli ve tercih edilen bilgi kaynaklarından biri olarak görülmektedir. İnternetin ortaya çıkışı ve sosyal medya gelişmesiyle, tüketicilerin birbirleriyle online olarak iletişim kurabilmeleri, ağızdan ağıza iletişime yeni bir bakış açışı yaratmaktadır. Elektronik ağızdan ağıza iletişim, tüketiciler açısından farklı online platformlar aracılığıyla ürün ve hizmet hakkında daha bilgiye en kısa zamanda, işletmeler açısından ise, tüketici davranışların bilgi kaynağına daha net ve en düşük maliyetlerle ulaşabilmektedir.Bu araştırmanın amacı "elektronik ağızdan ağıza pazarlamanın (e-WOM) tüketicilerin satın alma kararını etkileyip, etkilemediğini araştırmaktır.Araştırma kapsamında e-WOM un öğrenci tüketicilerin satın alma kararına olan etkisini ölçmek amacıyla, örneklem olarak Türkiye'de Ankara ilinde olan devlet ve vakıf üniversitelerin lisans öğrencileri arasında 423 anket çalışması uygulanmıştır.Anket çalışması bittikten sonra, elde edilen verilerın üzerinde güvenilirlik, korelasyon ve regresyon analizleri spss 22 ile yapılmıştır. Veri analizinin sonuçları, e-reklamın, öğrencilerin farklı ürünler satın alma kararlarını olumlu ve doğrudan etkilediğini göstermektedir. E-ağızdan ağıza iletişimin kalitesi, güvenirliği ve sayısı (tüketiciler ürün hakkında online yorumlarının kalitesini, güvenirliği, ve sayısını) bağımsız değişkenler olarak ayrı ayrı tüketici satın alma karar üzerine etkisi olup olmadığını araştırılmştır ve sonuçta online yorumların kalitesinin satın alma üzerinde etkili olmadığı belirlenmiştir. Bu çalışmanın diğer sonuçları olarak, online yorumlara karşı tüketici tutumu, üniversite türüne ve cinsiyetlere göre ve ayrıca online yorumlar dikkate alarak satın alma gerçekleştirme cinsiyetlere göre anlamlı farklılık göstermemiştir. BilimKodu :112701 AnahtarKelimeler : Ağızdan ağıza pazarlama, Elektronik Ağızdan Ağıza Pazarlama, WOM), Tüketici Davranışları, satin alma karari, Tüketici Davranışları, Sosyal Medya SayfaAdedi : 102 Tez Danışmanı : Prof. Dr. Nurettin PARILTI
Özet (Çeviri)
Word-of-Mouth Communication is one of the most important and preferred sources of information during the purchasing decision-making process among consumers. By emerging the Internet and developing of social media, the ability of consumers to communicate with each other online has created a new perspective on Word-of-Mouth Communication. Electronic Word-of-Month Communication through online platforms, not only has provided costumers with more information about products and services in the shortest time but also has served operators to reach the source of information on consumer behavior more clearly and at lower costs. This research aims to investigate whether and to which extent Electronic Word-of-Mouth Communication (e-WOM) can influence consumers' purchasing decision-making among bachelor students of public and private universities in Ankara. Within this research pointing to measure and analyze the effects of e-WOM on costumers' decision-making process of purchasing, we have distributed 423 questioners among bachelor students. After questionnaires were completed by students, reliability, correlation and regression analyses were performed with SPSS 22 on the data. The result of the data analysis shows that e-WOM positively and directly affects students' decision making to purchase different products. The quality, reliability, and number of e-word communication (the number of online comments about the product) are independent variables on the consumer purchasing decision- making; Furthermore, the quality of online comments does not affect the purchase. Moreover, consumers' attitude toward online comments does not differ significantly based on the type of university and gender. Finally, there is no significant difference between female and male students considering their final purchasing decision-making. Science Code: 112701