Genelleştirilmiş doğrusal modellerde etkili gözlemlerin incelenmesi ve gamma dağılımı uygulaması
Generalized linear models examination of detailed observations and application of gamma distribution
  1. Tez No: 596821
  2. Yazar: DERYA YELER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL ŞEHİRLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Genelleştirilmiş Doğrusal Model, Link Fonksiyonu, Gamma Dağılımı, Generalized Linear model, link Function, Gamma Distribution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tezin amacı; doğrusal veya doğrusal olmayan modellerin normal dağılım ve sabit varyans özelliğini göstermediği durumlar da ilgili üstel dağılış ailesini kapsayan dağılımları kullanarak genelleştirilmiş doğrusal modellerden faydalanıp verilerin dönüşümlerini sonucunda gerekli olan incelemenin sağlanmasıdır. Tezin genel içeriği ile ilgili bilgi vermek gerekirse; birinci bölüm de temel bir modellemeden istenilen durumlar hakkında bilgi, üstel dağılış ailesinin üyesi olan kesikli ve sürekli dağılımlar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölüm de genelleştirilmiş doğrusal modellere giriş ve GLM'nin tamamlanması için link fonksiyonu, parametre tahimin yöntemi, model seçimi hakkında bilgi verilmiştir ve son olarak üçüncü bölüm de tıp fakültesinden alınmış verilere ait stata programı uygulaması yapılmış ve uygulama ya ait gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is; In cases where linear or nonlinear models do not show normal distribution and fixed variance options, they can be filtered and filtered by using generalized linearized models by distributing their families in their respective exponential distribution. To give information about the general content of the thesis; In the first chapter, you will learn about state status from a basic modeling, learn about discrete and continuous distributions that are members of the exponential etching family. The second part is the introduction to generalized linear models and the connections with GLM, the method of connection analysis, the model design, and the third part is the stata program implementation of the data from the medical faculty and the requirements for the application are planned.