Keman eğitiminde çift ses ve akor çalma durumlarına ilişkin öğrenci görüşlerinin, öğrenim alanlarına göre değerlendirilmesi
Evaluation of the student's views on dual sound and chord playing i̇n violin education according to the fields of learning
  1. Tez No: 596967
  2. Yazar: FUNDA SİPAHİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM EDA ANGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Keman, Keman Eğitimi, Entonasyon, Çift Ses, Akor, Öğrenim Alanları, Violin, Violin Education, Intonation, Double Sound, Chord, Learning Areas
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma, çift ses ve akor çalma durumlarına yönelik, keman öğrencilerinin görüşlerinin, öğrenim alanları (bilişsel, duyuşsal, devinişsel, sezişsel) açısından incelenmesi amacını taşımaktadır. Araştırma, betimsel bir araştırma olup genel tarama modellerinden olan tekil tarama modelini içermektedir. Bu araştırmada verilerin bir kısmı, literatür tarama yolu ile bir kısmı ise izin doğrultusunda kullanılan Ulaş Özer'in hazırladığı anket ve uzman görüşleri ile hazırlanmış yapılandırılmış sorulardan elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 öğretim eğitim-öğretim yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğrenim gören 1. 2. 3.ve 4. sınıfta eğitim gören 39 keman öğrencisi oluşturmaktadır. Çift ses ve akor çalma durumlarına yönelik öğrenci görüşleri, bilişsel, duyuşsal, devinişsel ve sezişsel alanlarda incelenmiş, elde edilen bulgular istatiksel olarak çözümlenmiş ve tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Öğrencilerin çift ses ve akor çalma durumları ile ilgili, bilişsel, duyuşsal, sezişsel alanlarda yeterli düzeye sahip oldukları, fakat devinişsel alanda ise yeterli düzeye sahip olmadıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the views of violin students in terms of learning areas (cognitive, affective, dynamic, emotional). The research is a descriptive research and includes the single screening model which is one of the general screening models. In this research, some of the data were obtained from the questionnaire prepared by Ulaş Özer and structured questions prepared by expert opinions. The study group of the study consists of 39 violin students studying in Music Education Department of Fine Arts Education Department of Niğde Ömer Halisdemir University in 2018-2019 academic year. Students' opinions about double sound and chord playing situations were examined in cognitive, affective, psychomotor and emotional fields, and the findings were statistically analyzed and tabulated. It was concluded that the students had sufficient level in cognitive, affective and emotional fields related to double sound and chord playing, but they did not have sufficient level in dynamic field.