Edebiyatımızda Hz. Adem
Our li̇terature Hz. Adem
  1. Tez No: 597074
  2. Yazar: YAŞAR ABANUS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN YEKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, History, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-İslam edebiyatı, kıssa, Hz. Âdem, yaratılış, cennet, dünya, Turkish-Islamic Literature, Parable, Prophet Adam, The Creation, The Heaven, The Earth
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 581
Özet
“Edebiyatımızda Hz. Âdem”adlı çalışmamız, İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Döneminden günümüze değin vücuda getirilmiş belli başlı eserlerde, Hz. Âdem kıssasına dair verilen örnekler ve bunların incelenmesinden oluşmaktadır. Bu eserler içerisinde özellikle 15-19. Yüzyıllar arasında meydana getirilmiş divan ve mesnevi türündeki eserler üzerinde durulmuştur. Çalışmamız; Ön Söz, Giriş, İnceleme, İncelenen Metinlerin Listesi, Kaynakça ve Sonuç başlıklarından oluşmaktadır. Giriş'te, İslamiyet Öncesi Türk edebiyatı döneminde mit kavramı ve Türk mitinde ilk insan, yine bu dönemde ilk insanı ele alan metinler; ardından kıssa kavramı ve Hz. Âdem kıssasının İslamî Türk edebiyatındaki yeri ifade edilmiştir. İnceleme kısmı, kendi içerisinde altı bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm Hz. Âdem'in yaratılışından itibaren ölümüne kadar olan süreci, biyografik sırayla ele alınmıştır. İkinci bölümde Hz. Âdem'in cennete alınışından, onun Hz. Havva ile birlikte yine cennetten çıkarılışı süreci ele alınmıştır. Üçüncü bölüm, Hz. Âdem ile Hz.Havva'nın cennetten çıkarıldıktan sonra dünyaya gönderilişi ve buradaki yaşantıları incelenmiştir. Dördüncü bölümde Hz. Âdem ile ilgili özellikler anlatılmıştır. Burada da Hz. Âdem'e dair en belirgin hususlar önem derecesine göre sıralanmıştır. Beşinci bölümde Hz. Âdem'e dair Kuran'da dile getirilen olay veya hususiyetlere dair ayet ve Hz. Peygamberin Hz. Âdem'le ilgili söylediği hadislere yer verilmiştir. Altıncı bölümde ise Hz. Âdem'e dair ilgili bölümlerde dile getirilen hadise veya hususiyetlere ilişkin tespit edilen diğer şiir örnekleri / metinleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study named 'Prophet Adam in Our Literature' consists of the parableexamples including Prophet Adam and their descriptions in the major works from pre-Islamic Turkish Literature to the present day ones.Among the studied works, the divan and mesnevi ones between the 15th and 19th centuries are particularly studied. Our study consists of the Preamble, Introduction, Review, List of Examined Texts, Bibliography and Conclusion. In the Introduction, the changes in the content of Turkish literature in the historical process, the concept of myth in the period of pre-Islamic Turkish literature, the first man in the Turkish myth, as well as, the concept of parable and the parable ofProphet Adam and its place in Islamic-Turkish literature are explained. The Review consists of six chapters. In the first chapter Prophet Adam's life from his creation until his death in biographical order is discussed. In the second chapter, the period fromProphet Adam's entering the heaven to his removal from heaven with Eve is discussed.In the third chapter, the period between Prophet Adam and Eve's being sent to the Earth and their life on the Earth is examined. In the fourth chapter, the characteristics of Prophet Adam are explained. Besides that the most prominent aspects of Prophet Adam are also listed in this chapter according to their importance. In the fifth chapter, the verses related to the events or specialties mentioned in the Quran about Prophet Adam and the hadiths that Prophet Muhammad told about Adam are included. Chapter six includes other poems/texts related to the examples of incidents and characteristics about Prophet Adam identified within the former chapters.