Hocaoğlu'nun Milli Kütüphane 06 Yz A 2580 numarada kayıtlı mevlid nüshası (Metin-inceleme)
Hocaoğlu's copy of mevlid registered at National Library 06 Yz A 2580 (Text-review)
  1. Tez No: 823591
  2. Yazar: MERVE GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed, Mevlid, Hocaoġlu, 15.yy Türk edebiyatı, Hz. Muhammed, Mevlid, Hocaoğlu, 15th century Turkish literature
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 636
Özet
İslamiyet'in kabulünden sonra mevlid metinleri edebiyatımızda önemli bir yer teşkil etmiş, Hz. Muhammed'in doğumu İslam dünyası için büyük önem arz ettiğinden her dönemde mevlid türünde eserler verilmiştir. Klâsik Türk şiirinin gelişme devri olarak adlandırılabilecek XV. asrın başlarında Hocaoğlu isimli sanatkâra ait mevlid metni de bu eserlerden biridir. Birden fazla nüshası bulunan bu metnin tam nüshası günümüzde Milli Kütüphane 06 Yz A 2580 numarada kayıtlıdır. Eserin daha önceden bilinen muhtasar nüshalarından hareketle metin değerlendirme çalışmaları yapılmış ancak bu tam nüsha üzerine metin tespiti ve edebî tahlil yapılmamıştır. Bu çalışma, Hocaoğlu'nun eserinin metin tespitini ve edebî açıdan incelemesini amaçlamaktadır. Bu çalışmada ilk olarak mevlidin tanımı yapılmış, edebiyatımızdaki yeri ve önemi üzerinde durulmuş, bilhassa söz konusu eserin de yazılmış olduğu 15.yy edebiyatı özelliklerinden bahsedilmiş ve mevlid metinlerinden söz edilmiştir. Daha sonra Hocaoğlu'nun sanatı ve edebi kişiliğine yer verilmiştir. Metin şekil ve muhteva yönüyle incelenmiş daha sonra metnin transkripsiyonlu yazımına geçilmiştir. Aynı zamanda metnin dil içi çevirisi de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the acceptance of Islam, mawlids play an essential role in Turkish literature. The prophet Muhammad's birth has great importance in the Islamic world, so mawlids were created every period. The mawlid of the artist named Hocaoğlu at the beginning of the XV century, which can be called the development period of classical Turkish poetry, is one of these works. The full copy of this text, which has more than one copy, is currently registered at the National Library 06 Yz A 2580. Text evaluation studies were carried out based on the previously known concise copies of the work, but no text determination and literary analysis were made on this copy completely. This study aims to determine the text of Hocaoğlu's work in terms of literature. In this current study, the mawlid was defined, and its place and importance in Turkish literature were emphasized. Especially the features of the 15th-century literature in which the aforementioned work was written, and the mawlid texts were emphasized. Later, Hocaoğlu's art and literary personality were examined. The text was examined in terms of form and content, and then the transcription of the text was started. Lastly, an intralingual translation of the text was constructed.