Gigantomasti nedeniyle cerrahi uygulanan hastaların serum ve patoloji örneklerinde visfatin düzeylerinin incelenmesi Retrospektif çalışma
Investıgatıon Of Vısfatın Levels In Serum And Pathology Samples Of Surgıcal Patıents Wıth Gıgantomastıa Retrospectıve Study
  1. Tez No: 597148
  2. Yazar: AHMET AŞÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ENVER AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Visfatin, gigantomasti, jüvenil meme hipertrofisi, Visfatin, gigantomastia, juvenile breast hypertrophy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Çalışmada erişkin ve adölesan yaşta gigantomasti nedeniyle opere edilen hastaların serum visfatin düzeyleri, genç yaşta meme büyüklüğü olmayan veya gigantomasti tanısı almadan başka nedenlerle opere edilmiş hastalardaki serum visfatin düzeyleri ile karşılaştırılmıştır. Visfatinin meme hipertrofisine etkisi olabileceği düşünülerek gigantomasti etyopatogenezine ışık tutması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 2019 yılında BKİ 20 kg/m² ve üzerinde bilateral meme büyüklüğü veya jüvenil meme hipertrofisi tanısı konarak opere edilmiş 31 adet gönüllü hasta (grup 1) / (çalışma grubu) ve meme büyüklüğü olmayan veya gigantomasti tanısı konmamış ancak başka nedenlerle opere edilmiş BKİ 20 kg/m² ve üzerinde olan 7 adet gönüllü hasta (grup 2) / (kontrol grubu) dahil edilerek yapıldı. Hastaların preoperatif hazırlık süreci için alınan biyokimya kan örneklerinin bir kısmı, visfatin düzeyi ölçümü için EDTA'lı tüpte santrifüj edilerek, serum olarak ayrılıp, -80º C derecede saklandı. Bulgular:Mann Whitney U testi sonuçlarına göre, jüvenil gigantomasti hastalarının serum visfatin düzeyleri (Median= 10,38), kontrol grubu serum visfatin düzeylerinden (Median= 5,53) anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (U=42,00, p= 0,011). Mann Whitney U testi sonuçlarına göre, jüvenil gigantomasti hastalarının beden kitle indeksi (Median= 26,62) ile kontrol grubu beden kitle indeksi (Median= 24,17) arasında anlamlı düzeyde fark saptanmamıştır. (U=77,50 , p= 0,249). Mann Whitney U testi sonuçlarına göre, jüvenil gigantomasti hastalarının yaşları (Median= 29) , kontrol grubu yaşları (Median= 30) arasında anlamlı düzeyde fark saptanmamıştır. (U=77,00 , p= 0,438). Pearson korelasyon analizinde, serum visfatin değerleri ile beden kitle indeksi arasında anlamlı ilişki görülmemiştir (r=-0,212, 38, p= 0.2). Bununla beraber, serum visfatin değerleri ve beden kitle endeksi arasındaki ilişki ters yönde bir orantıdır. Sonuç: Yüksek serum visfatin düzeylerinin meme hipertrofisi etyopatogenezinde yer alıyor olabilir. Ancak visfatin; visseral adipoz doku gibi farklı alanlardan da sekrete edilebildiğinden ötürü, serum visfatin düzeylerinin, meme büyüklüğü veya visfatin ilişkili endokrinolojik patolojilerin tanı ve tedavisine katkısının nasıl olacağının tespiti için ek çalışmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca serum visfatin değerlerinin kanser, hormonal parametreler ve kronik inflamasyon gibi süreçlerden etkilenmesi nedeniyle; hastaların menstürel sikluslarını, subklinik enfeksiyonlarını veya tanı almamış kanser olgularını ekarte ederek yapılacak olan yeni kontrollü çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, serum visfatin levels of adult and adolescent gigantomastia patients were compared with serum visfatin levels in patients who had regular breast size or operated for other reasons without a diagnosis of gigantomasti. The aim of this study is to shed light on the etiopathogenesis of gigantomastia by considering the effect of visfatin on breast hypertrophy. Materials and Methods: The study was conducted in 2019 and included 31 volunteer patients who were diagnosed with bilateral gigantomastia or juvenile breast hypertrophy whose BMI 20 kg / m² or above (Group-1/study group) and 7 volunteers with BMI 20 kg / m² or above ( Group-2/control group) who had regular breast size or were not diagnosed with gigantomastia. The blood samples taken for the preoperative preparation from the patients were centrifuged in EDTA tube for visfatin level measurement and separated as serum and stored at -80º C. Results: According to Mann Whitney U test results, serum visfatin levels (Median = 10.38) of juvenile gigantomastia patients were significantly higher than control visfatin levels (Median = 5.53) (U = 42.00, p = 0.011). According to Mann Whitney U test results, no significant difference was found between body mass index (Median = 26,62) of juvenile gigantomastia patients and control group body mass index (Median = 24,17) (U = 77.50, p = 0.249). According to Mann Whitney U test results, there was no significant difference between the ages of the juvenile gigantomastia patients (Median = 29) and the control group (Median = 30) (U = 77.00, p = 0.438). Pearson correlation analysis showed no significant correlation between serum visfatin values and body mass index (r = -0.212, 38, p = 0.2). However, the relationship between serum visfatin values and body mass index is inversely proportional. Conclusion: High serum visfatin levels may be involved in the etiopathogenesis of breast hypertrophy. However, visfatin can be secreted from different areas such as visceral adipose tissue; additional studies are needed to determine the contribution of serum visfatin levels for diagnosis and treatment of gigantomastia or visfatin related endocrinological pathologies. In addition, serum visfatin values are affected by processes such as cancer, hormonal parameters and chronic inflammation; so that new controlled studies are needed to rule out patients menstrual cycles, subclinical infections or undiagnosed cancer cases.