EBA etkinlikleriyle yapılan matematik öğretiminin başarıya ve tutuma etkisi
The effect of mathemati̇cs teaching with EBA activities on success and attitude
  1. Tez No: 597347
  2. Yazar: HARUN REŞİT VAHİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER TULUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: EBA, matematik başarısı, matematiğe yönelik tutum, teknolojiye yönelik tutum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, EBA destekli ve sunuş yoluyla yapılan matematik öğretiminin ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki başarısına, matematiğe ve teknolojiye yönelik tutumlarına etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir il merkezine bağlı ortaokulda 72 deney, 66 kontrol grubu olmak üzere toplam 138 beşinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere sunuş yoluyla ders işlenirken, deney grubuna ise EBA destekli öğretim yapılmıştır. Çalışma 2018 – 2019 öğretim yılı güz döneminde“Doğal Sayılar ve Doğal Sayılarda İşlemler”ünitesi kapsamında yürütülmüştür. Uygulama öncesi ve sonrasında, üniteyle ilgili çoktan seçmeli başarı testi uygulanmıştır. Matematiğe ve teknolojiye ilişkin tutum ölçekleri uygulama öncesi ve sonrası her iki gruba da uygulanmıştır. Başarı testlerinden elde edilen veriler 3 X 2 tekrarlı ölçümler varyans analizi (ANOVA) kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov Z Testi, Levene Testi ve bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonunda deney grubu ile kontrol grubunun doğal sayılar ve doğal sayılarda işlemler ünitesindeki başarı sontest puanları arasında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur (t = 6,437; p = 0,000 < 0,05). Ayrıca araştırma sonunda deney grubu ile kontrol grubunun matematiğe yönelik tutumlarında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur (t = 2,509; p = 0,013 < 0,05). Deney grubunun teknolojiye yönelik tutumunda ise öntest-sontest arasında anlamlı bir fark oluşmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of EBA supported and presentation mathematics teaching on the success of middle school 5th grade students in mathematics course, their attitudes towards mathematics and technology. A total of 138 fifth grade students, 72 experimental and 66 control groups, participated in the study. While the students in the control group were expository teaching, EBA-supported teaching was conducted in the experimental group. The study was carried out in the unit of“Natural Numbers and Natural Numbers İn The Fall”semester of 2018 – 2019 academic year. Multiple choice achievement test was applied before and after the application. Attitude scales related to mathematics and technology were applied in both groups before and after the application. The data obtained from achievement tests were evaluated using 3 X 2 repeated measures ANOVA. The data obtained were analyzed with SPSS 20.0 package program. Kolmogorov-Smirnov Z Test, Levene Test and independent sample t-test were used for data analysis. At the end of the study, a significant difference was found between the experimental group and the control group in terms of the natural numbers and success posttest scores in the natural unit in favor of the experimental group (t = 6,437; p = 0,000