Mini kazık gruplarının nümerik analizlerle modellenmesi
Modeling of mini pile groups with numerical analysis
- Tez No: 597424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADET ARZU BERİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geo5, Kil, Mini Kazık, Plaxis 2, Clay, Geo5, Mini Piles, Plaxis 2D
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Şehirleşmenin ve dolayısıyla nüfusun hızla artması ve bunlara ek olarak plansız ve çarpık kentleşmenin sonucu olarak yüksek katlı konutlara, işyerlerine, otopark ve yeraltı taşımacılığına verilen önem giderek artmıştır. Bu yapıların güvenli bir şekilde tasarlanması ve analiz edilebilmesi için çeşitli destek yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Yüzeysel temellerin kullanılamayacağı, taşıma kapasitesi düşük ve aşırı oturma yapan zeminlerin bulunması durumunda yapıyı desteklemek için tasarımda kazık temeller kullanılmaktadır. Ancak, kurulum kolaylığı, kolay taşınabilir sondaj ekipmanları, minimum titreşim ve gürültü ve özellikle kalabalık kentlerde erişim kısıtlığı nedeniyle geleneksel kazıklar yerine mini kazıklar kullanılabilmektedir. Bu çalışma kapsamında; kil bir zeminde, klasik yöntemler, Geo5 ve Plaxis 2D programları kullanılarak temel altı mini kazık gruplarının davranışına yönelik nümerik analizler gerçekleştirilmiştir. Değişen kazık ara mesafelerinde; öncelikle tek mini kazık daha sonra mini kazık gruplarının, uç ve yanal çevre sürtünmesinden kaynaklanan taşıyabileceği nihai yük ve oturma değerleri klasik hesap yöntemi ve Geo5 programıyla yapılan nümerik analiz sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Kil zeminde, kazık gruplarında grup etki faktörünün de dikkate alınmasını gerektiren Plaxis 2D sonlu elemanlar programında ilk olarak tek mini kazık daha sonra 2'li ve 3'lü mini kazık grupları modellenmiştir. Kazık ara mesafeleri değiştirilerek grup kazıkların nihai taşıma kapasiteleri, yük - oturma grafikleri, grup etkisi faktörleri, kazıklar arası yük dağılım grafikleri ve kazıklı radye katsayıları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of urbanization and hence the rapid growth of the population, as well as unplanned and distorted urbanization, the importance given to high-rise houses, workplaces, parking lots and underground transport has increased. There is a need for a variety of support methods to safely design and analyze these structures. Pile foundations are used in the design in order to support the structure if superficial foundations cannot be used, the bearing capacity is low and there is excessive seating. However, due to the ease of installation, easy-to-use portable drilling equipment, minimum vibration and noise, and particularly limited access to crowded cities, mini piles can be used instead of traditional piles. This scope of work; analysis of the behavior of six mini-pile groups on clay ground, manual calculation, Geo5 and Plaxis 2D programs. At the changing pile intermediate distances; Firstly, the single mini-pile was then compared with the Geo5 program and the final load and seating values that can be carried by the mini pile groups due to end and lateral friction. In the Plaxis 2D finite element program, which requires the group effect factor to be taken into account in clay soil, pile groups were first modeled as mini pile groups and then 2 and 3 mini pile groups were modeled. Pile intermediate distances were changed and final load capacity, load - sitting graphs, group effect factors, pile load distribution graphs and piled raft coefficients were obtained.