Gerçek tek taraflı maksiller darlığın tek taraflı kortikotomi desteği ile genişletme sonuçlarının üç boyutlu değerlendirilmesi
Three dimensional assessment of unilateral expansion combined with unilateral corticotomy
- Tez No: 597434
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE NURAY YILMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gerçek tek taraflı çapraz kapanış, osteotomi destekli genişletme, 3D değerlendirme, Corticotomy assisted expansion, True unilateral crossbite, 3D evaluation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Amaç: Gerçek tek taraflı posterior çapraz kapanış (GTTPÇK) teşhisi ve tedavisi zor olan klinik bir durumdur. GTTPÇK tedavisinde konvansiyonel genişletme yöntemleri yetişkinlerde yeterli kalmamaktadır. Bu çalışmanın amacı; çapraz kapanış bölgesinde osteotomi desteği ile birlikte yapılan tek taraflı genişletme sonuçlarının üç boyutlu olarak değerlendirilmesidir. Gereç-Yöntem: Çalışmada, Marmara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti Anabilim Dalı arşivi taranarak GTTPÇK'ya sahip, tek taraflı genişletme amacı ile asimetrik dizaynlı akrilik kaplı Hyrax apareyi ve darlık bölgesinde osteotomi uygulanarak tedavi edilmiş 16 hastanın (ortalama yaş 18,38±1,45 yıl) kayıtları kullanılmıştır. Aktivasyon protokolü osteotomiyi takiben 5. günde 0,5 mm olarak saptanmış ve yeterli genişlik elde edildikten sonra aparey retansiyon amacı ile 6 ay ağızda tutulmuştur. Genişletme öncesinde ve 6 aylık retansiyon dönemini takiben alınmış KIBT ve 3dMD görüntüleri değerlendirilmiştir. Dişsel, iskeletsel, periodontal, yumuşak doku ve ön hava yolu değişiklikleri MIMICs 19.0 ve 3dMD vultus programları ile üç boyutlu olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: İki tarafta da iskeletsel ve dişsel genişleme görülmesine rağmen, osteotomi uygulanan taraftaki değişim daha fazla bulunmuştur. Bazı periodontal parametrelerde küçük değişimler görülürken, taraflar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yumuşak doku yanak hacmi değişiminin ve belirlenen yumuşak doku noktalarının midsagital düzleme olan mesafe artışlarının osteotomi uygulanan tarafta diğer tarafa göre anlamlı derecede fazla olduğu görülmüştür. Ön hava yolu hacminde osteotomi uygulanan tarafta anlamlı artış görülürken, diğer tarafta anlamlı bir değişime rastlanmamıştır. Ancak, taraflar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Bu tedavi protokolünün vaka seçimi doğru olduğu takdirde tek taraflı posterior çapraz kapanışı olan yetişkin bireylerde oldukça başarılı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: True unilateral posterior crossbite (TUPC) is a difficult situation to diagnose and treat. Conventional expansion methods have some shortcomings for TUPC in adults. Therefore the aim of this study was to evaluate the effectiveness of unilateral expansion combined with unilateral corticotomy three dimensionally. Materials and Methods: The records were selected from the archive of Marmara University, Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics. Sixteen patients (mean ages 18.38±1.45 years) with TUPC were treated by asymmetrically designed acrylic cap Hyrax and unilateral corticotomy on the constricted side. Five days after the operation, screw was turned twice a day. After the achievement of adequate expansion, same appliance kept in the mouth during 6 months for retention. Cone-beam computed tomography (CBCT) and 3dMD images taken just before the expansion and after 6-month retention were evaluated. Dental, skeletal, periodontal, soft tissue and anterior airway volume changes were evaluated by MIMICs 19.0 and 3dMD vultus software programmes. Results: The amounts of skeletal, dental expansion and tipping were higher on corticotomy side while expansion was seen on both sides. While, there were small changes periodontal measurements, there was no statistically significant difference between sides. Soft tissue cheek volume and the distance between soft tissue landmarks and midsagittal plane were increased significantly more in the constricted side. The anterior nasal volume was increased in constricted side with no changes in the other side. However, when both sides were compared, there was no statistically significant difference. Conclusion: This protocol was found to be effective in adults with TUPC however case selection is crucial.