Cerrahi destekli hızlı maksiller genişletme vakalarında konvansiyonel kemik testere ve piezo cerrahisinin klinik ve radyolojik olarak incelenmesi
- Tez No: 489709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAYSAL UĞURLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gerçek tek taraflı çapraz kapanış, piezoelektrik cerrahi, ultrasonografi, ödem, ağrı, True unilateral posterior cross bite, piezoelectric surgery, ultrasonography, edema, pain
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Gerçek tek taraflı posterior çapraz kapanış (GTTPÇK) ortodontik tedavi ihtiyacı duyan yetişkin hastalarda görülen ve tedavisi zor olan klinik bir durumdur. GTTPÇK tedavisinde konvansiyonel genişletme yöntemleri yetişkinlerde yeterli kalmamaktadır Cerrahi yardımlı hızlı Maksiller genişletme (CYHMG), İskeletsel gelişimi tamamlanmış, transversal maksiller yetmezliği bulunan hastalarda uygulanan bir cerrahi işlemdir. Bu çalışmada gerçek tek taraflı posterior çapraz kapanışı olan CYHMG için opere edilen hastalarda konvansiyonel kemik testeresi ve piezoelektrik cihazı kullanımı sonrasında oluşan ağrı, ödem ve trismusun klinik ve radyolojik olarak karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Gereç-Yöntem: Bu çalışmada, Marmara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı arşivi taranarak GTTPÇK'ya sahip, tek taraflı genişletme amacı ile CYHMG işlemi uygulanarak tedavi edilmiş 28 hastanın kayıtları kullanılmıştır. 2 grup halinde; Grup 1(14 hasta) de kemik osteotomileri konvansiyonel testere ile Grup 2 (14 hasta) de ise piezolektrik cerrahi cihazı ile yapılanlardan oluşturulmuştur. Ağrı değerlendirilmesinde VNS anketi kullanılmıştır. Trismus preoperatif, postoperatif 2.gün, 5. gün ve 7.günde maksimum ağız açıklığında interinsizal mesafelerin ölçümü ile değerlendirilmiştir. Ödem değerlendirilmesi fasiyal norm ölçümleri yapılarak ve buna ek olarak ultrasonografi ile masseter kas kalınlıkları ölçülerek yapılmıştır. Elde edilen bulguların istatistiksel analizi sonuçları IBM SPSS V23 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanılarak bulunmuştur. Bulgular: Grup 1 de meydana gelen fasiyal ödem ortalamaları postoperatif 2. ve postopretif 5. Günde grup 2 ye göre daha fazla olmasına karşın bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Gruplar arasında Trismus ölçümlerinde preoperatif elde edilen değerler ile postoperatif 2. gün arasında ki değerlerdeki değişim grup 1 de ortalama 2.09 ± 0.84 grup 2 de 1.55 ± 1.24 bulunmuştur. Postoperatif 2. Gün ve 5. Gün arasındaki değişim grup 1'de ortalama -0.94 ± 0.59 grup 2'de -0,57 ± 0,54 bulunmuştur. Postoperatif 5. gün ve 7. Gün arasındaki değişim grup 1'de -0,56 ± 0,42 grup 2'de -0,69 ± 0,71 bulunmuştur. Bu sonuçlara göre trismus açısında gruplara göre anlamlı bir farklılık yoktur. VNS ağrı skorları ortalamaları operasyon sonrası ilk 12 saatte grup 1'de istatistiksel olarak grup 2'ye göre yüksek bulunmuştur. Sonuç: Piezoelektrik cerrahi sistemi maksillada yapılan kemik osteotomilerinde konvansiyonel yöntemlere iyi bir alternatiftir.
Özet (Çeviri)
Objective: True unilateral posterior crossbite (TUPC) which is one of the difficult cases to treat is a clinical condition seen in adult patients who need orthodontic treatment. Usually conventional expansion methods in TUPC are not sufficient in adults for ideal teratment. Surgical assisted rapid Maxillary expansion (SARME) is a surgical procedure applied to patients who have completed skeletal development and have transverse maxillary deficiency. Aim of this study was to compare the conventional bone saw and piezoelectric device on pain, edema and trismus parameters in patients who underwent SARME procedure for correction of TUPC. Method and Appliances: All the datas were obtained from Marmara University, Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery archives. Records of 28 patients, which was treated with CYHMG procedure for correction of TUPC is used in this study. In two groups: In Group 1 (14 patients), the bone incisions were made with conventional bone saw and Group 2 (14 patients) with piezoelectric surgical instruments. VNS questionnaire was used to assess pain. Trismus was assessed measurement of interincisal distances at maximum mouth opening on preoperative and postoperative 2nd, 5th and 7th days. Edema evaluation was performed by measuring the facial norm and additionally measuring masseter muscle thickness by ultrasonography. IBM SPSS V23 (IBM SPSS, Turkey) program was used for the statistical analysis of the obtained data. Results: Although the mean facial edema in Group 1 was higher on postoperative 2nd and postoperative 5th day than group 2, this difference was not statistically significant. When groups were evaluated in terms of trismus; the difference between preoperative measurements and postoperative day 2 measurements was 2.09 ± 0.84 in group 1 and 1.55 ± 1.24 in group 2. The difference between postoperative day 2 and day 5 was -0.94 ± 0.59 in group 1 and -0.57 ± 0.54 in group 2. The difference between postoperative 5th day and 7th day was -0.56 ± 0,42 in group 1 -0,69 ± 0,71 in group 2. There is no significant difference in terms of trismus according to these results. The mean VNS pain scores were statistically higher in group 1 in the first 12 hours after operation than in group 2. Conclussion: Piezoelectric surgical system is a good alternative to conventional methods in maxillary osteotomies.