Son dönem Osmanlı ilmihalleri Ve Necatü'l-Mü'minin, Usûl-ü Akâidi İslâmiyyede İlm-i Hâl-i Kebîr ve Amelî İlmihal adlı eserlerin değerlendirilmesi
The Evaluation of the catechism books in the last Ottoman Period and Necatü'l-Mü'min's Usûl-ü Akâidi İslâmiyyede İlm-i Hâl-i Kebîr and Amelî İlmihal
  1. Tez No: 597519
  2. Yazar: ÖMER GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HUZEYFE ÇEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İlmihâl, Mehmed Emin b. Hasan el-Ofi, Mahmud Mesud ve Halim Sabit'in (Şibay), Catechism, Mehmed Emin b. Hasan el-Ofi, Mahmud Masud and Halim Sabit (Şibay)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tezde, ilmihal kavramı ve son dönem Osmanlı ilmihalleri hakkında bilgi verdikten sonra, Osmanlının son döneminde kaleme alınan Mehmed Emin B. Hasan el-Ofi'nin Necatü'l-Mü'minîn, Mahmud Mesud'un Usûl-ü Akâidi İslâmiyyede İlm-i Hâl-i Kebîr ve Halim Sabit'in (Şibay) Amelî İlmihal isimli eserleri tanıtılarak değerlendirilmiştir. Tezimiz dört ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, ilmihal kavramı, ilmihal bilgisinin önemi, gerekliliği, faydaları, ilmihal kitaplarının tarihî seyri ve son dönem Osmanlı ilmihal literatürü hakkında kısa ve genel bilgiler verilmiştir. Diğer üç bölümde ise sırası ile Oflu Mehmed Emin Efendi, Mahmud Mesud ve Halim Sabit'in hayatı, ilmî kişiliği ve eserlerinden bahsedildikten sonra Necâtü'l-mü'minîn, Usûl-i Akâid-i İslâmiyye'de İlm-i Hâl-i Kebîr ve Amelî İlmihal'in tanıtım ve değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Mehmed Emin B. Hasan al-Ofi's Necatü'l-Mü'minîn, Mahmud Mesud's Usûl-ü Akâidi Islam in Islam i Hâl-i Kebîr and Halim Sabit's (Şibay) Amelî İlmihal have been introduced and evaluated after giving information about the concept of catechism and the late Ottoman catechism. Our thesis consists of four main sections: In the first chapter, the concept of catechism, the importance of catechism knowledge, necessity, benefits, historical course of catechism books, and brief and general information about the late Ottoman catechism literature have been given. In the other three chapters, after mentioning the lives, scientific personalities and works of Oflu Mehmed Emin Efendi, Mahmud Mesud and Halim Sabit, respectively, Necâtü'l-Mü'minîn, Usûl-i Akâid-i İslâmiyye'de İlm-i Hâl-i Kebîr and Amelî İlmihal have been introduced and evaluated.