Farklı cila sistemleri uygulanan CAD/CAM materyallerinin renk stabilitelerinin incelenmesi
Examination of color stability of CAD / CAM materials applied with different polishing system
- Tez No: 597535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN TEKÇE
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD/CAM resin block, cola, coffee, color change
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Farklı Cila Sistemleri Uygulanan CAD/CAM Materyallerinin Renk Stabilitelerinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı, farklı CAD/CAM materyallerin farklı cila sistemleriyle cilalanmasının ardından, renklendirici içeceklerde bekletilerek materyallerde meydana gelen renk değişiminin incelenmesidir. Çalışmamızda, üç farklı rezin içerikli CAD/CAM blok Cerasmart (GC Corporation, Tokyo, Japonya), Coltene Brilliant Crios (Coltene, Altstätten, İsviçre) ve SHOFU Blok HC (SHOFU Dental Corporation, Kyoto, Japonya) kullanıldı. Bloklardan 2 mm kalınlığında, toplamda 540 adet örnek hazırlandı (n=20). Çalışmada kullanılacak olan CAD/CAM bloklar uygulanacak olan cila sistemine göre 3 ana gruba ayrıldı. Materyallere uygulanacak olan yüzey bitirme ve cilalama sistemleri Sof-Lex Diamond Polishing System (3M ESPE, St. Paul, Amerika), Identoflex Diamond Ceramic Polisher (KerrHawe SA) ve Coltene Diatech Shape Guard Polishers (Coltene, Altstätten, İsviçre)'dir. Cilalama prosedürünün arkasından örnekler tekrardan 3 alt gruba ayrıldı ve 3 farklı renklendirici solüsyonda 15 gün süresince sabah akşam olmak üzere günde 2 kez 1'er saat bekletildi. Çalışmada kullanılan içecekler filtre kahve, kola ve distile su olarak belirlendi. Renk ölçümleri başlangıç, 1., 7. ve 15. günlerde VITA Easyshade Compact (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Almanya) spektrometre cihazı kullanılarak yapıldı.
Özet (Çeviri)
Examination of Color Stability of CAD / CAM Materials Applied with Different Polishing System The aim of this study is to investigate the color change of different CAD/CAM materials after they are polished with different polishing systems and kept waited in various coloring beverages. In our study, three different resin-based CAD/CAM blocks, Cerasmart (GC Corporation, Tokyo, Japan), Coltene Brilliant Crios (Coltene, Altstätten, Switzerland) and SHOFU Block HC (SHOFU Dental Corporation, Kyoto, Japan), were used. A total of 540 samples with 2 mm thickness were prepared from the blocks. CAD/CAM blocks that were going to be used in the study were divided into 3 main groups according to the polishing system. Surface finishing and polishing systems applied to materials were Sof-Lex Diamond Polishing System (3M ESPE, St. Paul, ABD), Identoflex Diamond Ceramic Polisher (KerrHawe SA) and Coltene Diatech Shape Guard Polishers (Coltene, Altstätten, Switzerland). After the polishing procedure, the samples were divided again into 3 sub-groups and kept waited in 3 different coloring solutions for 1 hour twice a day during morning and evening for 15 days. Beverages used in the study were selected as filtered coffee, cola and distilled water. Color measurement was performed at the begining, 1st, 7th and 15th days using VITA Easyshade Compact spectrometer device. Data was analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA), Kruskal Wallis, Tukey and Dunn tests. It was observed that the ΔE value is proportionally increasing with the increase of waiting time inside coloring beverages. The highest color change for each CAD/CAM material was obtained from the samples kept in coffee. At the end of 15 days, Cerasmart samples showed the lowest color change for coffee and water, where Coltene samples showed the lowest color change for cola.