Sosyal hizmet merkezlerinde çalışan meslek elemanlarının stresle başa çıkma düzeyleri
Levels of dealing with stress in social work centers
  1. Tez No: 597548
  2. Yazar: MERVE ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, stresle başa çıkma, sosyal hizmet merkezi çalışanları, Social services, coping with stress, social service center employees
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Sosyal Hizmet Merkezlerinde Çalışan Meslek Elemanlarının Stresle Başa Çıkma Düzeyleri inceleyen bu araştırma 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul'da bulunan sosyal hizmet merkezlerinde çalışanlar üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya katılımcılar gönüllülük esasına göre katılmışlardır. Araştırmanın çalışma grubununa bakıldığında Sosyal Hizmet Merkezlerinde çalışan meslek elemanlarının cinsiyet değişkenine göre 166'sı (%76,0) Kadın, 52'si (%24,0) Erkek oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, sosyo-demografik bilgileri içeren anket ve“Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği”yoluyla elde edilmiştir. Araştırma, betimsel nicel yöntemle ele alınmıştır ve araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında tek yönlü (One way) Anova testi kullanılmıştır. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanılmıştır.Araştırmanın başlıca sonuçlarına bakıldığında, Sosyal Hizmet Merkezlerinde Çalışan Meslek Elemanlarının Stresle Başa Çıkma Düzeylerinin ortalama seviyede olduğu söylenebilir. Cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık bulunamamıştır. Sosyal hizmet merkezlerinde çalışan meslek elemanlarının“Stresle Başa Çıkma Yaklaşımı Genel”puanlarının mesleki hizmet süresine göre farklılık durumu anlamlı bulunmuştur. Buna göre mesleği Psikolog olanların“Stresle Başa Çıkma Yaklaşımı Genel”puanlarının mesleği Sosyolog, Sosyal Çalışmacı, PDR ve Öğretmen olanların genel puanlarından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Mesleği PDR ve Öğretmen olanların da genel puanları mesleği Sosyolog ve Sosyal Çalışmacı olanlara göre“Stresle Başa Çıkma Yaklaşımı Genel”puanlarından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research examining the levels of coping with stress in the social work centers was carried out in 2018-2019 academic year on the employees in social service centers in Istanbul. Participants participated in the study voluntarily. The study group of the study consisted of 166 (76.0%) males and 52 (24.0%) females according to the gender variable of Social Workers. The data of the study were obtained through a questionnaire including socio-demographic information and the Coping Style Scale with Stress. The research was analyzed by descriptive quantitative method and the data were analyzed by using SPSS for Windows 22.0 program. Number, percentage, mean, standard deviation were used as descriptive statistical methods in the evaluation of the data. The t-test was used to compare the quantitative data between two independent groups and the One Way Anova test was used to compare the quantitative data between two independent groups. After the Anova test, Scheffe test was used as a complementary post-hoc analysis to determine the differences. When the main results of the study are examined, it can be said that the levels of Coping with Stress are at the average level. No significant difference was found between gender variables. The difference between the professional staff working in social service centers and coping approach with Stress was found to be significant according to the duration of professional service. According to this, the points of coping with Stress of the profession of Psychologists were significantly higher than those of Sociologist, Social Worker, PDR, and Teacher. The general scores of those with PDR and teacher were significantly higher than those of Sociologists and Social Workers.