Glaskow koma ölçeğini değerlendirmede deneyim faktörünün etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of experience factor in the evaluation of the glaskow coma scale
  1. Tez No: 597573
  2. Yazar: CANSU DOĞANAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Glaskow Koma Ölçeği, Glaskow Değerlendirme, Deneyim, Hemşirelik, Glasgow Coma Scale, Glasgow Evaluation, Experience, Nursing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Glaskow Koma Ölçeği (GKÖ) hastaların bilinç düzeylerinin objektif değerlendirmesini sağlayan ilk sınıflandırma ölçeğidir. Ölçek uluslararası düzeyde ortak bir dil olarak görülmekte, 80'den fazla ülkede 40 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır. Hastaların iyileşme süreci hakkında bize ipucu vermekte, yapılacak tedavi ve girişimler için yol gösterici olmaktadır. Yoğun bakım birimlerinde önemli rol oynayan hemşireler hastanın değerlendirilmesinde GKÖ kullanmaktadırlar. Bu çalışma, yoğun bakım hemşirelerinde mesleki deneyimin Glaskow Koma Ölçeği'ni değerlendirmeye etkisini incelemektedir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma tek merkezli, niteliksel, eylem araştırmaları tipindedir. Çalışmanın evrenini bir kamu hastanesinde çalışan hemşireler oluşturdu. Örneklemini ise 30 Kasım 2018 ile 28 Aralık 2018 tarihleri arasında ulaşılabilen 24 yoğun bakım hemşiresi oluşturdu. Katılımcı Tanıma Formu, Glaskow Koma Ölçeği Bilgi Testi ve Glaskow Koma Ölçeği Değerlendirme Formu ile veriler toplandı. Bulgular: Katılımcılardan 12'si kadın, 12'si erkekti. Araştırmaya dahil edilen katılımcıların yaş ortalaması 26.37 olarak bulundu. Mesleki deneyim süresi sıfır- iki yıl v arası olan katılımcıların GKÖ Bilgi Testine verdikleri doğru yanıtların ortalaması 13 üzerinden 10.12, üç-dört yıl arası mesleki deneyime sahip katılımcıların 7.62, beş yıl ve üzeri mesleki deneyime sahip katılımcıların 7.37 olarak bulundu. GKÖ Simülasyon Videosu sonuçlarına göre ise sıfır-iki yıl mesleki deneyime sahip katılımcıların dokuz sorudan ortalama 8.25'ine doğru yanıt verdikleri görüldü. Bu oran üç-dört yıl deneyime sahip katılımcılarda 6.75, beş yıl ve üzeri deneyime sahip katılımcılarda 6.62 bulundu. Test yanıtları eğitim seviyeleri açısından değerlendirildiğinde, 13 soru üzerinden doğru yanıt ortalamaları lise için 6.8, ön lisans için 7.25, lisans için 8.92 ve yüksek lisans için 11 bulundu. GKÖ Simülasyon Videosunun yanıtları 9 soru üzerinden değerlendirildiğinde, eğitim düzeyi lise olan katılımcıların doğru yanıt ortalaması 6.8, ön lisans mezunlarının 6.25, lisans mezunlarının 7.53 ve yüksek lisans mezunlarının 8 olarak bulundu. Sonuç olarak: Bu çalışmada eğitim seviyesi yüksek (Yüksek Lisans) , mesleki deneyimi az olan hemşirelerin GKÖ kullanma ve yorumlamayı deneyimi fazla ve eğitim seviyesi düşük (Lise) olan hemşirelerden daha iyi bildikleri belirlendi. Bu sonuçlara dayanarak hemşirelik eğitiminin üniversiter düzeyde olması ve mesleki eğitimin belli aralıklarla güncellenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The Glaskow Coma Scale (GCS) is the first classification scale that provides an objective assessment of patients' consciousness levels. It is seen as a common language on an international level and has been used for more than 40 years in more than 80 countries. GCS gives us clues about the healing process of patients, and guides us for the treatments and interventions to be performed. Nurses who play an important role in the intensive care units use GCS to evaluate the patient. This study examines the effect of professional experience on the evaluation of the GCS in intensive care nurses. Materials and Methods: This research is of a single center, qualitative, action research type. The universe of the study consisted of nurses working in a public hospital. The sample consisted of 24 intensive care nurses who were reached between 30 November 2018 and 28 December 2018. Data were collected using the Participant Recognition Form, GCS Knowledge Test and GCS Evaluation Form. Results: 12 of the participants were female and 12 were male. The mean age of the participants was 26.37. The average of the correct answers given to the GCS Knowledge Test by participants with zero to two years of professional experience was found as 10.12 out of 13, 7.62 for vii the participants who had three to four years of professional experience and 7.37 for the participants with professional experience of five years and more. According to the results of GCS Simulation Video, it was seen that participants with zero-two year professional experience correct responded to an average of 8.25 out of nine questions. This rate was found to be 6.75 in the participants with three to four years of experience and 6.62 in the participants with five or more years of experience. When the test responses were evaluated in terms of education levels, the correct answer averages for 13 questions were 6.8 for the high school degree, 7.25 for the associate degree, 8.92 for the bachelor's degree and 11 for the master's degree. When the responses of GCS Simulation Video were evaluated through 9 questions, the average of the correct answer of participants with high school degree was 6.8, while 6.25 for the associate degree, 7.53 for the bachelor's degree and 8 for the master's degree. Conclusion: In this study, it was determined that nurses with a high level of education (Master of Science) and low professional experience had better use of GCS and knowledge, than nurses who had high professional experience and low level of education. Based on these results, it is suggested that nursing education should be at university level and vocational education should be done continuously and information should be updated.