Devlet ilkokullarında eğitim gören Suriyeli öğrencilerin akademik başarılarını etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investi̇gati̇on of the factors afecti̇ng the academi̇c achi̇evement of Syri̇an students studyi̇ng i̇n state pri̇mary schools
  1. Tez No: 597614
  2. Yazar: RANA ANIS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP KAHRAMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Education academic achievement, foreign language, asylum seekers students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada; ilkokullarında eğitim gören Suriyeli öğrencilerin akademik başarlarını etkileyen faktörlerin neler olduğunu belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni ile oluşturulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu Gaziantep ilinin Şahinbey ilçesine bağlı bir ilkokulda eğitim veren 25 Türk öğretmen ve eğitim gören 25 Suriye uyruklu öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma verileri görüşme tekniği ile toplanmıştır. Öğretmenlerden ve öğrencilerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmamızın kuramsal çerçevesi ilgili literatürün araştırılması sonucu oluşturulan on iki tema üzerine oturmaktadır. Araştırma sonunda elde ettiğimiz bulgulara göre, Türk ilkokullarında eğitim gören Suriye uyruklu öğrencilerin en fazla yaşadıkları problemin iletişim sorunu olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle, Suriye uyruklu öğrencilerin akademik başarılarını arttırmak için ilkokul eğitimi öncesinde Türkçe dili eğitimi vermenin öğrencilerin başarılarını arttıracağını düşünüyoruz. Anahtar Kelimeleri: Eğitim, akademik başarı, yabancı dil, sığınmacı öğrenciler
Özet (Çeviri)
In this study; the aim of this study is to determine the factors affecting the academic achievement of Syrian students in Turkish primary schools. The research was created with a case study design, one of the qualitative research designs. The study group con-sists of 25 Turkish teachers and 25 Syrian students studying in a primary school in Şahinbey, Gaziantep. Data were collected by interview technique. The data obtained from teachers and students were analyzed by content analysis method. The theoretical framework of our study is based on twelve themes which are formed by researching related literature. At the end of the research, it was determined that the most common problem among Syrian students studying in Turkish primary schools was communication problems. Therefore, in order to increase the academic achievement of Syrian students, we think that providing Turkish language education before primary education will in-crease the students' success.