Descartes'ta determinizm-özgürlük ve ahlak ilişkisi
According to descartes: The relationship between determinism, freedom and morals
  1. Tez No: 597640
  2. Yazar: ARZU PORSUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAİM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Determinizm, Özgürlük, Ahlak, Mekanizm, Nedensellik, Ġrade, Ġrade Özgürlüğü
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalıĢmanın amacı 17. asrın en önemli filozoflarından olan Descartes'in Determinizm, Özgürlük ve Ahlak iliĢkisini incelemektir. ÇalıĢmamızın giriĢ bölümünde genel olarak Descartes'ın felsefesinde determinizm ve özgürlük baĢlığı altında; mekanizm, nedensellik, determinizm ve özgürlük, irade ve irade Özgürlüğü kavramlarını ve bu kavramları Descartes'ın, Felsefesinde nasıl tanımladığına yer verdik. Birinci bölümde, Ahlak teorileri ve Descartes'ın felsefesi baĢlığı altında genel ahlak teorileri ve Descartes'ın ahlak teorisini tespit etmeye çalıĢtık. Ġkinci bölümde ise Descartes'ta Determinizm, Özgürlük ve Ahlak iliĢkisine tek tek değinilmeye çalıĢılmıĢtır. Sonuç kısmında ise ele alınan konumuz ile ilgili değerlendirme yapılarak, konu ile ilgili yapılacak çalıĢmalar için tavsiyelere yer verilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Aim of this thesis is to examine relation between determinism, freedom and morals of Descartes who is one of the most important philosopher in the 17 century. In the Ġntroduction section ethics and types of ethics are generally defined and examined how to use in philosophical periods in the first section, basic concepts which are used by Descartes within the context of determinizm and freedom in this Philosophy of ethics are mentioned. Ġn the second section, is mentioned relation between determinizm, freedom and ethics of Descartes one by one. Ġn conclusion section a remark about subject which is mentioned in the other section gave aduice about this subject is made. Key Words; Determinis, freedom, ethics, mechanism, causality, willpower, free discretion,