15 Temmuz 2016 darbe girişiminin uluslararası basın yansımalarında Türkiye algısı
Perceptions of Turkey in international press releases regarding the 15 July 2016 coup attempt
- Tez No: 597641
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Journalism, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Darbe, Türkiye, Ethos, Logos, Pathos, Coup, Turkey, Ethos, Logos, Pathos
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Medyanın dijitalleşmesi, her gelişme ve bilginin artık meydana geldiği ya da üretildiği anda doğrudan olay yerinden kamuoyuna ulaşmasını sağlamaktadır. 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye'de gerçekleşen darbe girişimi ve ardından gelişen olaylar da dijitalleşmiş medya tarafından anlık bir hızla tüm dünyaya yayılmış, girişimin yankıları ve ortaya çıkardığı sosyal, siyasal ve ekonomik etki büyük olmuştur. Başarısız sonuçlanan darbe girişiminin, uluslararası medyada geniş şekilde yer alması, örneklem olarak seçilen yayınlardaki haber ve yorum metinlerinin kaynak, mesaj ve mesajların taşıdığı duygusal değerler çerçevesinde incelenmesini önemli kılmıştır. Haber ve yorumlarda yer alan düşünce ve söylemin, nitel araştırmalarda kullanılan bir analiz tekniği olarak ethos, logos ve pathos temsillerine göre analiz edilmesi, Türkiye'ye ilişkin var olan derinlikli düşünsel ve duygusal yaklaşımı ortaya çıkarması açısından anlamlı bulunmuştur. Çalışmada birer veri olarak kabul edilen 87 metin, çalışmaya örneklem olarak alınan, Rusya basınının Izvestia, Büyük Britanya'nın The Guardian, Amerika Birleşik Devretleri'nin The New York Times, Romanya'nın Jurnalul Național ve İspanya'nın La Razon uluslararası internet gazetelerinin, 15 Temmuz - 15 Ağustos 2016 tarihleri arasında yayımladıkları haber ve yorumlardan seçilerek çözümlenmiştir. Bu çözümlemelerin ardından, örneklem olarak alınan gazetelerden seçilen birer medya profesyoneli ile görüşme ve ayrıntılı yazışma yapılmış, kendilerine yöneltilen sorulara alınan cevaplar da çalışma açısından birer veri olarak değerlendirilmiştir. Çalışma dört hipoteze dayandırılmıştır. Elde edilen verilere göre araştırmanın birinci ve üçüncü hipotezleri kısmen, ikinci ve dördüncü hipotezleri ise tamamen doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The digitalization of the media enables every information and update to reach the public directly from the scene of an event as it occurs or it is produced. On 15th of July, the coup attempt that took place in Turkey and the developing events spread rapidly in the world with the use of digitalized media, creating great social, political and economic repercussions. The fact that the unsuccessful coup attempt was covered by the international media made it important to examine the news in the selected publications within the representation of the source, message and the emotional valences of the message. Analyzing the thoughts and discourses contained in the news and comments, through a qualitative method of research, the discourse/ speech analysis of ethos, logos and pathos representation, was found significant in terms of revealing deep intellectual and emotional approaches which are related to Turkey. Individually, the 87 texts which are accepted as data in the study and included in the study as a sample, were selected and analyzed from news and comments published by different international newspapers: Izvestia from Russia, The Guardian from United Kingdom, The New York Times from the United States of America, Jurnalul National from Romania and La Razon from Spain, between July 15 and August 15, 2016. Following these analyzes, interviews and detailed correspondences were conducted with media professionals, selected from the newspapers taken as samples, and the answers to the questions posed to them were evaluated as data for the study. The study is based on four hypotheses. According to the data obtained, the first and third hypotheses of the study were partially confirmed and the second and fourth hypotheses were completely confirmed.