Okul güvenliğine ilişkin araştırmaların incelenmesi
Investigation of studies on school safety
  1. Tez No: 597797
  2. Yazar: HAKAN BORAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ DEMİRKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Güvenliği, Güvenli Eğitim, Doküman Analizi, School Safety, Safe Education, Document Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İçinde bulunduğumuz süreçte gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için okul güvenliği önemli konular arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, okul güvenliği hakkında yapılan ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmaların incelenmesidir. Araştırma 2018-2019 yıllarında gerçekleştirilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemine uygun olarak yapılmıştır. Araştırma tarama modelinde kurgulanmıştır. Ulaşılan ve araştırma bağlamında seçilen kaynakların incelenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucu ortaya çıkan başlıca bulgular; okul çevresinde bireyin sağlıklı gelişiminin sürekliliğinin sağlanması ve korunmasına ilişkin farkındalık oluşturmak, okul çevresinde birey ve ortamı tehdit eden şiddet unsurlarını ortadan kaldırmak, okul ortamındaki paydaşlar tarafından ortaya konulabilecek şiddet unsurlarını ortadan kaldırmak, cinsiyet ayrımı, cinsel saldırı ve taciz, akran zorbalığı gibi okul ortamında çocuğa karşı şiddet türlerini ortadan kaldırmak, okul binasını okul bahçesini ve günlük yaşam alanlarını güvenli hale getirmek, öğrencilerin ev ile okul arasındaki gidiş-gelişlerini güvenli hale getirerek tehdit unsurlarını bertaraf etmek olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
School security is one of the most important issues for developed and developing countries. The aim of this study is to examine national and international scientific studies on school safety. The research was conducted in 2018-2019. The research was conducted in accordance with the document analysis method which is one of the qualitative research methods. The research was designed in a screening model. Content analysis was used to examine the sources reached and selected in the context of the research. The main findings of the research; to raise awareness about the continuity and protection of the healthy development of the individual in the school environment, to eliminate the elements of violence that threaten the individual and the environment in the school environment, to eliminate the elements of violence that can be revealed by the stakeholders in the school environment, gender discrimination, sexual assault and harassment, peer bullying to eliminate the types of violence against children, to secure the school building, the school yard and daily living spaces, and to eliminate the threat elements by ensuring the students' travel between home and school.