Obez erişkinlerde beden imgesinin yaşam niteliğine etkisi, sosyal görünüş kaygısı ve benlik saygısının değerlendirilmesi
Evaluation of effect of body image on quality of life, social appearance anxiety and self-esteem in obese adults
- Tez No: 597878
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN TELATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Beden İmgesinin Yaşam Niteliğine Etki Ölçeği, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Obesity, The Effect of Body Image on Life Quality Scale, Social Appearance Anxiety Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Obezite önemli halk sağlığı sorunlarından birisidir. Obez bireylerin değerlendirilmesinde pek çok ölçek kullanılmaktadır. Bu ölçekler, değerlendirmede fiziksel ve psikolojik problemler arasındaki bağlantıyı anlamak açısından önemlidir. Bu araştırmanın amacı obez ve obez olmayan erişkinlerde beden imgesinin yaşam niteliğine etkisi, sosyal görünüş kaygısı ve benlik saygısı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Hipotezlerimiz obez bireylerde beden imgesinin yaşam niteliğini negatif etkilemesi, sosyal görünüş kaygısının artması ve benlik saygısının azalmasıdır. Nicel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu çalışmanın örneklemini Mayıs-Temmuz 2018 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Obezite ve Diyabet Polikliniğine başvuran ve çalışmayı kabul eden obez bireylerle, obez olmayan hasta yakınları oluşturmuştur. Vaka ve kontrol gruplarına 185 kişi alınmış ve çalışma toplam 370 kişiyle tamamlanmıştır. Araştırmada veri toplamak için Hasta Tanımlama Formu, Beden İmgesinin Yaşam Niteliğine Etkisi Ölçeği, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmada istatistiksel analizler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) paket programı ile yapılmıştır. Obez grupta hipotiroidi, böbrek hastalıkları, bağırsak hastalıkları, kalp hastalıkları, kanser, mide hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolestrol, solunum sistemi hastalıkları görülme oranı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek gözlenmiştir (p0,05). Obez grubun Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği puan ortalamaları kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak hipotezlerimizden ikisini destekler yönde sonuçlar elde edilmiştir. Çalışmamızda Beden İmgesinin Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği'nin obez bireylerin değerlendirilmesinde kullanılabileceği gösterilmiş olmakla birlikte toplumun her kesiminden yapılacak başka çalışmalarla bu sonuç desteklenmelidir. Üç ayrı ölçeğin ikili olarak korelasyon değerlendirmesinde Beden İmgesinin Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği'nin 3 alt faktörü ile Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği negatif yönde ilişkili bulunmuştur. Beden ve ruh sağlığı ayrılmaz bir bütündür. Obez bireylerin değerlendirilmesinde biyopsikososyal durum mutlaka göz önüne alınmalıdır. Kişinin beden imgesinin yaşam kalitesini negatif etkileyebileceği ve görünüşü nedeniyle sosyal kaygı yaşayabileceği düşünülerek yaklaşılmalı ve gerekli destek sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Obesity Obesity is one of the important public health problems. Many scales are used in evaluation of obese individuals. These scales are important to understand the relationship between physical and psychological problems. The aim of this study is to investigate the relationship between the effect of body image on life quality, social appearance anxiety and self-esteem in obese and non-obese adults. Our hypotheses are that in obese individuals body image affects life quality negatively, social appearance anxiety increases and self-esteem decreases. Obese individuals who admitted to Istanbul University Istanbul School of Medicine Hospital Obesity and Diabetes Outpatient Clinic in between May-July 2018 and accepted to participate the study and non-obese patient relatives constituted the sample of this study at which quantitative research methods were used. A hundred and eighty-five people were included in both case and control groups and the study was completed with 370 people. Patient Identification Form, The Effect of Body Image on Life Quality Scale, Social Appearance Anxiety Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale were used for data collection. Statistical analyses were performed via NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA). In obese group the prevalence of hypothyroidism, renal diseases, intestinal diseases, cardiac diseases, cancer, gastric diseases, diabetes, hypertension, hypercholesterolemia, respiratory system diseases were statistically significantly higher compared with that of control group (p0,05). The mean scores of Social Appearance Anxiety Scale were higher statistically significantly in obese group compared with that of control group (p0,05). In conclusion results that support the two of our hypotheses were obtained. As well as in our study The Effect of Body Image on Life Quality Scale was shown to be used in obese individuals, this result should be supported in studies which will be performed in all parts of the society. In binary correlation evaluation of 3 separate scales, negative relationship was found between 3 sub-factors of The Effect of Body Image on Life Quality Scale and Rosenberg Self-Esteem Scale. Body and mental health are an inseparable whole. Biopsychosocial status should be considered in evaluation of obese individuals. Approach to obese individuals should be performed with taking into consideration that body image of the person could affect his/her life quality negatively and he/she could experience social anxiety due to his/her appearance and necessary supports should be provided.