Karaciğer tümörlerinin evrelendirilmesi ve cerrahi tedavisinde intraoperatif sonografinin yeri
- Tez No: 59789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Intraoperative ultrasonography, liver tumours, ultrasonography 49
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
8. ÖZET Amaç: întraoperatif sonografinin (İOUS) karaciğer tümörlü hastaların cerrahi tedavisindeki etkisinin ortaya konulması. Gereç ve Yöntem: Karaciğer tümörü nedeniyle operasyona alman 116 hastanın karaciğeri, intraoperatif sonografi yöntemi ile incelendi. Hastalar operasyondan önce ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, anjiografi ve bazı olgularda ERCP ve sintigrafi ile değerlendirildi. İOUS bulguları preoperatif inceleme sonuçlan ve cerrahi bulgular ile karşılaştırıldı. Bulgular: Operasyonun gidişi 50 olguda (%43) değişti. Yeni bulgular nedeniyle 19 olguya (%16) ek cerrahi girişim gerekirken, 8 olguda operasyon küçültüldü. 23 olgu inoperabl bulunarak operasyon sonlandınldı. Cerrahi gidişin değişme nedenini 13 (%11) olguda sadece İOUS, 14 (%12) olguda sadece cerrahi bulgular, 23(%20) olguda ise her ikisi oluşturdu. Sonuç: Karaciğer malinitelerinin doğru evrelendirilerek gereksiz cerrahinin önlenmesinde İOUS'nin, duyarlılığı yüksek ve etkin bir inceleme yöntemi olduğu sonucuna varıldı. Genel olarak, hastaların üçte birinde İOUS operasyon gidişini değiştirdi. Bu nedenle özellikle karaciğer rezeksyonu uygulanan merkezlerde, karaciğerin intraoperatif sonografik incelemesi rutin prosedür olarak önerildi. 48
Özet (Çeviri)
9. ABSTRACT Purpose: The aim of this study was to evaluate the impact of intraoperative ultrasonography (IOUS) on surgical decision making in patients with liver tumours. Material and Methods: IOUS of the liver was performed in 116 patients operated for liver tumours. The patients were evaluated preoperatively by ultrasonography, CT and in some cases by ERCP and scintigraphy. IOUS findings were compared with the results of preoperative imaging, surgical findings and the findings at surgery. Results: The surgical procedures were altered in 50 cases (43%). The procedure was extended in 19 patients (16%) and reduced in 8 patients (7%). Twenty three patients (20%) were found inoperable. The reason for the surgical modification was IOUS alone in 13 patients (1 1%), surgical findings alone in 14 patients (12%), and a combination of both in 23 patients (20%). Conclusion: IOUS is a precise diagnostic tool for staging the operability of liver tumours. Thus, unnecessary surgical procedures can be avoided. Totally, IOUS altered the preoperative plan in one third of the patients and therefore is recommended as a routine procedure in connection with major liver surgery.