Kliniğimizde katarakt cerrahisi sonrası torik göz içi lens uygulaması sonuçları
- Tez No: 597978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÜLVİYE YİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astigmatizma, TGİL implantasyonu, Astigmatism, TIOL implantation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: 1,50 D ve üzerinde astigmatizmaya sahip kataraktlı gözlerde fakoemülsifikasyon cerrahisi ile birlikte torik göz içi lens (TGİL) implantasyonu sonrası görsel sonuçların, refraktif düzeltmenin ve göz içi lens (GİL) stabilitesinin değerlendirilmesi. Materyal-Metod: Prospektif çalışmamıza 24 hastanın 30 gözü dahil edildi. 1,50 D ve üzerinde astigmatizması olan katarakt cerrahisi planlanan gözlere katarakt cerrahisi ile birlikte torik göz içi lens implantasyonu uygulandı. Hastalar minimum 3 ay süreyle takip edildi. Katarakt cerrahisinden sonra 1. gün, 1. hafta, 1. ay ve 3. ay düzeltilmemiş görme keskinliği (DGK), en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), refraksiyon değerleri (sferik değer, silindirik değer ve sferik ekivalan) ve göz içi lens rotasyon miktarı kaydedildi. Sonuçlar: Çalışmaya ortalama yaşları 63,9 ± 9,1 yıl (42-82) olan 24 hastanın (15 kadın, 9 erkek) 30 gözü dahil edildi. Hastaların preoperatif ortalama DGK 0,88 ± 0,38, EİDGK 0,55 ± 0,27 logMAR'dı. Postoperatif 3. ay sonunda bu değerler sırasıyla ortalama 0,06 ± 0,03 logMAR, 0,04 ± 0,05 logMAR olarak hesaplandı. Ortalama preoperatif silindirik refraksiyon 3,06 ± 1,3 (minimum -2.00 - maksimum -8.00 D), ortalama preoperatif korneal astigmatizma 2,34 ± 0,8 (minimum -1.50 - maksimum -4.75 D), ortalama sferik ekivalan (SE) değeri -1,64 ± 1,82 D iken ortalama postoperatif 3. ay silindirik refraksiyon değerleri 0,53 ± 0,37 D, SE değeri 0 ± 0,41 D olarak hesaplandı. Hastaların postopertif 3. ay sonundaki ortalama GİL rotasyon miktarı ise 2,03 ± 3,30 (minimum 0°- maksimum 12°) olarak ölçüldü. Postoperatif 3 aylık takip sonucunda 24 hastadan sadece 3 hastaya (%12,5) uzak gözlük ihtiyacı olurken, 21 hastaya (%87,5) uzak gözlük gerekmedi. Postoperatif 3 aylık takip süresi sonunda sadece 2 hastaya reziduel astgmatizma nedeni ile düzeltici cerrahi uygulandı. Tartışma: TGIL implantasyonu rutin katarakt ameliyatı geçiren hastalarda, korneal astigmatizmayı yönetmek için etkili, güvenli ve öngörülebilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To assess the refractive outcomes and rotational stability after implantation of toric IOL (TIOL) to correct preexisting Corneal astigmatism in patients having routine cataract surgery. Methods: 30 eyes of 24 patients were included in this prospective study. Cataract surgery and implantation of TIOL was performed to the patients with cataract and greater than and equal to 1.50 D astigmatism. Patients were followed for minimum 3.months. The patients were reviwed 1 day, 1 week, 1, month and 3 months postoperatively. Uncorrected distance visual acuity (UDVA), best corrected visual acuity (BCVA), refractive status (spherical equivalent, refractive sphere and cylinder) and the degree of intraocular lens (IOL) rotation were recorded. Results: 30 eyes of 24 patients (15 female, 9 male) with mean age of 63.9 ± 9.1 yıl (42-82) were included. Preoperative mean UDVA and mean BCVA was 0.88 ± 0.38 logMAR and 0.55 ± 0.27 logMAR, respectively. 3 month postoperatively mean UDVA was 0.06 ± 0.03 logMAR and mean BCVA was 0.04 ± 0.05 logMAR. Mean preoperative cylindrical refraction value, mean corneal astigmatism and mean spherical equivalant was 3.06 ± 1.3 (minimum -2.00 - maximum -8.00 D), 2.34 ± 0.8 (minimum -1.50 - maximum -4.75 D), -1.64 ± 1.82 D respectively. Three months postoperatively, mean refractive cylinder was 0.53 ± 0.37 D, mean spherical equivalant was 0 ± 0.41 D and mean degree of IOL rotation was 2.03 ± 3.30 (minimum 0°- maximum 12°). Only 3 patients requested spectacles for distance vision. After 3 month follow- up only two patient underwent corrective surgery for residual astigmatism. Conclusion: implantation of TIOL was an effective, safe and predictable method to manage corneal astigmatism in patients having routine cataract surgery.