Total diz artroplastilerinde genel veya spinal anestezi yönteminin eGFR değerine etkisi
The effect of general or spinal anesthesia on eGFR in total knee arthroplasty
  1. Tez No: 597983
  2. Yazar: RUSLAN BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YEŞİM ABUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: GFR, eGFR, rejionel anestezi, genel anestezi, kreatinin klirensi, GFR, eGFR, regional anesthesia, general anesthesia, creatinine clearance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Regional anestezi yönteminin böbrek fonksiyonlarında daha az bozulmaya neden olduğu yönünde genel kanı mevcut olduğu halde bu konuda yapılmış çalışmalar da çok azdır. ''Total diz artroplastilerinde genel veya spinal anestezi yönteminin eGFR değerine etkisi '' çalışmadaki amacımız anestezi yönteminin böbrek fonksiyonları üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Bu çalışmada İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun (18.01.2019 tarihinde karar no:1638) onayıyla 2017-2018 tarihleri arasında Ortopedi ve Travmatoloji kliniği tarafından diz artroplastisi uygulanan 560 hastanın kayıtları incelenmiştir. 485'ine spinal ve 75' ine genel anestezi uygulanmış olan bu hastalardan çalışma kriterlere uygun 40-75 yaş arası ASA I-II grubuna dahil 153 hastanın verileri hasta kayıtları ve anestezi takip formlarından geriye dönük olarak (retrospektif) incelenmişdir. Kronik böbrek yetmezliği olanlar, eGFR değeri 60'ın altında olanlar, 75 yaş üzeri hastalar, kayıtlarında eksiklik olan hastalar çalışma dışında tutulmuştur. Hastaya uygulanan anestezi yontemi, intraoperatif verilen sıvı miktarı ve intraoperatif diürez değerleri anestezi takip formundan, her iki hasta grubunun preoperatif, postoperatif 1. gün ve postoperatif 3. gün üre, kreatinin ve e-GFR değerleri dosyalarından temin edilerek kaydedilmişdir. Hastanemizde eGFR değeri CKD-EPI formül ile hesaplanmaktadır. Kaydedilen veriler istatistik paket programıyla bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS22.0 programıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Genel anestezi ve spinal anestezi grubunda hastalara verilen intravenöz sıvı miktarı anlamlı farklılık göstermemiştir (p ˃ 0.05). Genel anestezi ve spinal anestezi grubunda perioperatif dönemde diürez değeri anlamlı farklılık göstermemiştir (p ˃ 0.05). Genel anestezi grubunda 1.gün eGFR değeri preoperatif döneme göre anlamlı düşüş göstermiştir (p ˂ 0.05). Genel anestezi grubunda 3.gün eGFR değeri preoperatif döneme göre anlamlı değişim göstermemiştir (p ˃ 0.05). Spinal anestezi grubunda 1.gün ve 3.gün eGFR değeri preoperatif döneme göre anlamlı değişim göstermemiştir (p ˃ 0.05). Genel anestezi grubunda 1.gün eGFR düşüşü spinal anestezi grubundan anlamlı olarak daha yüksektir (p ˂ 0.05). 3.gün eGFR düşüş miktarı iki grup arasında anlamlı farklılık göstermemiştir (p ˃ 0.05). Genel anestezi ve spinal anestezi grubunda preoperatif, 1.gün, 3.gün eGFR değeri anlamlı farklılık göstermemiştir (p ˃ 0.05). Sonuç: Diz artroplastisi operasyonlarında genel anestezi yapılan hastalarda spinal anestezi yapılan hastalarla karşılaştırıldığında postoperatif 1. gün eGFR değeri azalmakta ve serum kreatinin düzeyi yükselmektedir. Bu bulgular postoperatif 3.gün normal düzeylerine gerilemektedir. Bu nedenle diz artroplastisi gibi ekstremiteleri ilgilendiren girişimlerde regional anestezinin genel anesteziden daha uygun olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Popular opinion suggests that that regional anesthesia is a method causing less deterioration in renal functions, notwithstanding there are few studies on the subject. This research is aimed to evaluate the effect of general or spinal anesthesia on eGFR during total knee arthroplasties. Materials and Methods: The records of 560 patients who underwent knee arthroplasty by the Clinic of Orthopedics and Traumatology between 2017-2018 were reviewed following the approval obtained from Istanbul's Research and Training Hospital Ethics Committee (decision no. 1638 from 18.01.2019). The records consisted of 485 spinal and 75 general anesthesia cases. The data of 153 patients included in the ASA I-II group of 40-75 years old individuals who underwent knee arthroplasty as per the study's criteria were retrospectively reviewed based on patients' records and anesthesia follow-up forms. In our hospital, the eGFR value is calculated using the CKD-EPI formula. Patients with a chronic renal failure, patients with an eGFR value less than 60, patients over 75 years old and patients with insufficient data records were excluded from the study. The method of anesthesia, the amount of intraoperative fluid and intraoperative diuresis values were obtained from the anesthesia follow-up forms as well as the files inclusive of urea, creatinine and e-GFR values of both patient groups for the preoperative, postoperative 1st day and postoperative 3rd day. The recorded results were evaluated by the statistical computer package program as well as analyzed with SPSS22.0 program. Results: The amount of IV fluid did not differ significantly between general and spinal anesthesia groups (p ˃ 0.05). There was no significant difference in periop diuresis between general and spinal anesthesia groups (p ˃ 0.05). In the general anesthesia group, eGFR value decreased during the first day compared to the preop period (p ˂ 0.05). In the general anesthesia group, eGFR value did not change significantly during the third day compared to the preoperative period (p ˃ 0.05). In the spinal anesthesia group, eGFR levels did not change significantly during the first and the third days (p ˃ 0.05). The decrease in the eGFR value was significantly higher in the general anesthesia group than the spinal anesthesia group on the first day (p ˂ 0.05). On the third day, the amount of eGFR decrease did not differ significantly between the two groups (p ˃ 0.05). There was no significant difference in eGFR values during the preop, the 1st and the 3rd day in both general and spinal anesthesia groups (p ˃ 0.05). Conclusion: The eGFR value of patients undergoing a general anesthesia during knee arthroplasty operations decreases and the serum creatinine level increases on the first postoperative day in comparison with the patients who underwent spinal anesthesia. These results regress to normal levels on the third postoperative day. Therefore, we consider that regional anesthesia may be more appropriate compared to general anesthesia in the interventions related to extremities such as knee arthroplasty.