Acil servise COVID-19 semptomları veya şüphesi ile başvuran hastaların klinik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical characteristics of patients admitted to the emergency department with COVID-19 symptoms or suspect
  1. Tez No: 721384
  2. Yazar: SEVDE ŞANAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA TÜLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Koronavirüs Hastalığı, pandemi, acil servis, klinik semptomlar, COVID-19, Coronavirus Disease, pandemic, emergency department, clinical symptoms
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Dünya genelinde pandemi olarak ilan edilen COVID-19 enfeksiyonunun yönetilmesinde acil servisler ilk basamak olmuştur. Bu çalışmanın amacı, acil servislere COVID-19 enfeksiyonu şüphesi veya semptomları ile gelen hastaların klinik özelliklerini belirlemektir. Yöntem: Çalışmanın örneklemini Eylül-Aralık 2020 tarihleri arasında İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi acil servisine Koronavirüs Hastalığı semptomları veya şüphesi ile gelen, 18 yaş üstü, RT-PCR test sonucu pozitif 500 hasta ve RT-PCR test sonucu negatif 500 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan veri toplama formu kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hastalardan COVID-19 (-) olanların yaş ortalamasının (53,2±18,1), COVID-19 (+) olanlara (59,2±18,4) göre düşük olduğu saptanmıştır (p=0,001). Cinsiyet (p=0,61) ve meslek (p=0,52) dağılımlarının her iki grupta benzer olduğu saptanmıştır. COVID-19 (+) hastalarda nefes darlığı ile başvuru oranı (%37,6), COVID-19 (-) gruptan (%22) daha yüksek bulunmuştur (p=0,001). COVID-19 (+) hastalarda acilde ölçülen vücut sıcaklığı COVID-19 (-) gruba göre daha yüksek bulunmuştur (p=0,04). Çalışmaya katılan hastalardan COVID-19 (+) hastaların SPO2 ortalamaları (%92,3±9,6), COVID-19 (-) (%96,2±4,8) hastalara oranla daha düşük bulunmuştur (p=0,001). Hastaların görüntülemeleri değerlendirildiğinde, buzlu cam alanları görülme oranının COVID-19 (+) hasta grubunda (%59,6) COVID-19 (-) (%47,5) hastalara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0,003). Sonuç: Bu çalışmada acil servise başvuran hastalarda COVID-19 enfeksiyonunun klinik özellikleri literatür ile karşılaştırılarak incelenmiştir. COVID-19 enfeksiyonu ile ilgili benzer çalışmaların yapılması mevcut literatürü güncellemek ve yeni veriler eklemek için önemlidir. Devam eden salgının tanı ve tedavi sürecini etkin yönetmek için daha kapsamlı çalışmalara ve kanıtlara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The first step in the management of the COVID-19 infection, which has been declared a worldwide pandemic, has been emergency services. This study aimed to identify the clinical characteristics of patients admitted to emergency services with a suspicion or symptoms of COVID-19 infection. Method: The sample was drawn from patients over the age of 18 who presented to İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital's emergency department with symptoms or a suspicion of COVID-19. Based on RT-PCR test 500 positive and 500 negative patients were included. The data collection form prepared by the researcher was used to collect the data. Results: The mean age of the patients with COVID-19 (-) (53,2±18,1) was lower than that of the patients with COVID-19 (+) (59,2±18,4) (p=0,001). Gender (p=0,61) and occupation (p=0,52) distributions were similar in both groups. The rate of admission with dyspnea (%22) in COVID-19 (-) patients was lower than that in the COVID-19 (+) group (%37,6) (p=0.001). The mean body temperature of COVID-19 (+) patients was higher than COVID-19 (-) patients (p=0,04). The mean SPO2 of COVID-19 (+) patients (%92,3± 9,6) was lower than that of COVID-19 (-) (%96,2±4,8) patients (p=0,001). Imaging studies showed that the incidence of ground glass areas was higher in the COVID-19 (+) patients (%59,6) than in the COVID-19 (-) patients (% 47,5) (p=0,003). Conclusion: The clinical features of COVID-19 infection in patients who presented to the emergency department were examined in this study by comparing them to the literature. Similar studies on COVID-19 infection are needed to update the existing literature and add new data. More comprehensive studies and evidence are required to effectively manage the ongoing epidemic's diagnosis and treatment process.