Ulusal güvenlik ve Türk istihbarat sistemi
National security and Turkish intelligence system
- Tez No: 598306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ASKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma; ulusal güvenlik ihtiyacının psikolojik ve sosyal yönleri ile istihbarat arasındaki ilişkiyi ele alarak istihbarat olgusunun tarihsel gelişimini örnek olaylar ile kronolojik şekilde açıklamayı amaçlamıştır. Özellikle klasik istihbarattan modern istihbarata geçiş süreci detaylandırılarak Türkiye açısından istihbarat modelleri ve Milli İstihbarat Teşkilatının yapısı ve işleyişi incelenmiştir. İstihbaratın aslında bir iletişim faaliyeti olduğu ve uluslararası politikada istihbaratın tutarlı bir iletişime bağlı olduğu gerçeği baz alınarak birçok soruya cevap aranmıştır. Devletlerin güvenlik ihtiyacının ne olduğu, bu ihtiyacın karşılanması noktasında hangi stratejilerin uygulandığı, devletlerin neden istihbarata gereksinim duydukları, güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında istihbarat faaliyetlerinin yapıldığı bu tezin inceleme kapsamına alınmıştır. Günümüz uluslararası sistem yapısı küresel gücü haiz devletler tarafından yönlendirilmektedir. Ulus devletlerin yer aldığı bu sistemde süreksiz/ kesintili bir çatışma ortamı vardır. Geçmişte bölgesel boyutta olan terörizm bu çatışma ortamına uygun olarak küresel bir hüviyet kazanmıştır. Bu bağlamda istihbarat teşkilatları değerlerini her geçen gün arttırmakta, devletler açısından hızla büyüyen teknolojiye ve küreselleşen suç olgusuna hakim olmaya çalışmaktadırlar. Türk istihbaratının atacağı adımlar tüm bu gereklilikler doğrultusunda önceden planlanmalı ve doğru bir şekilde uygulanmalı, Türk istihbaratının sorun yaşadığı noktalarda anayasal sisteme bağlı vatandaş bilinci yardımıyla destek sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This work; The aim of this course is to explain the historical development of intelligence phenomenon in chronological way by taking into account the relationship between intelligence and social aspects of national security need. In particular, the transition from classical to modern intelligence intelligence intelligence models in details Turkey in terms of the structure and functioning of the National Intelligence Organization were examined. Based on the fact that intelligence is in fact a communication activity and intelligence in international politics is based on consistent communication, many questions have been sought. What is the security need of states, which strategies are implemented to meet this need, why states need intelligence, in this thesis, intelligence activities are carried out to meet security needs. Today's international system structure is governed by states with global power. There is a discontinuous / intermittent conflict in this system of nation states. Terrorism, which has been a regional dimension in the past, has gained a global identity in accordance with this conflict environment. In this context, intelligence agencies are increasing their values day by day and they are trying to master the rapidly growing technology and globalizing crime phenomenon for the states. The steps to be taken by the Turkish intelligence should be planned in advance and implemented correctly in line with all these requirements, where Turkish intelligence has problems, support should be provided with the help of citizen awareness connected to the constitutional system.
Benzer Tezler
- Turkey's role in Afghanistan in the post 9/11 era
11 Eylül'den günümüze Türkiye'nin Afganistan'daki rolü
CANAN BAYRAM ÇUBUK
Yüksek Lisans
İngilizce
2014
Uluslararası İlişkilerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. IŞIL ANIL
- Ekonomik istihbaratın sistem içerisindeki yeri ve önemi
The place and importance of economic intelligence in the system
CİHAN KAYRAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Ekonomiİstanbul Aydın ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAR VURAL JANE
- Amerikan silah ambargosu (1975-1978)
American arms embargo against Turkey (1975-1978)
CİHANGİR DUMANLI
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Uluslararası İlişkilerAnkara ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ERSİN ONULDURA
- Confronting economic and industrial cyberespionage under international law
Ekonomik ve endüstriyel siber espiyonaj'a karşı Uluslararası Hukuk yolları
OĞUZ KAAN PEHLİVAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2016
HukukGalatasaray ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AKİF EMRE ÖKTEM
- Siyasi karar alıcıların ulusal güvenlik politikası üretme süreçlerinde sosyal istihbaratın önemi: Arap Baharı örneği
Importance of the social intelligence in the national security policy production processes of the political decision makers: Arab Spring example
İRFAN YASAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
Uluslararası İlişkilerHarp Akademileri KomutanlığıUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ŞAMİL ÜNSAL