Kayseri'de faaliyet gösteren firmaların ihracatta karşılaştıkları lojistik sorunlar
Logistics problems of companies faced in export operations in Kayseri
- Tez No: 598399
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ORALHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, analitik hiyerarşi süreci, AHP, lojistik sorunlar, Logistics, analytic hierarchy process, AHP, logistics problem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde faaliyet gösteren firmaların artık sadece ulusal boyutlarda çalışarak faaliyetlerine devam edebilmeleri mümkün değildir. Giderek artan rekabet ortamında sürekli değişen piyasalardan dolayı ayakta kalabilmeleri için firmalar ürün ve hizmetlerini ihraç etmek zorundadırlar. Ürün ve hizmetlerini ihraç eden firmalar ise üretim için tedarik aşamasından son tüketiciye ulaşıncaya kadar olan süreçte birtakım lojistik sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Lojistik sorunlar firmalarda iç lojistik sorunları, ulusal dış lojistik sorunları, uluslararası dış lojistik sorunları olarak gruplandırılabilmektedir. Bu çalışmada, Kayseri'de faaliyet gösteren ihracatçı 56 firmaya anket uygulaması yapılmıştır. Firmaların ihracat işlemlerinde karşılaştıkları lojistik sorunlarının belirlenmesi ve bu sorunların önem derecesine göre sıralanması amaçlanmıştır. Ölçeklerin güvenilirliğini Cronbach Alfa (α) ile tespit edilmiştir. Belirlenen ölçek puanları ile katılımcıların özellikleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığı SPSS istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan Analitik Hiyerarşik Süreç analizi ile firmaların en çok sorun olarak gördükleri ölçeğin uluslararası dış lojistik sorunları olduğu anlaşılmıştır. Sonrasında sırayla ulusal dış lojistik ve iç lojistik sorunlarının geldiği görülmüştür. Analitik Hiyerarşik Sürecinden elde edilen ağırlıklı sorun puanlarına göre en büyük sorunun, savaş ve terör olaylarından dolayı ihracatlarının sekteye uğradıklarını belirtmeleri olmuştur. En az yaşadıkları sorun ise malzeme ve temin zamanında sıkıntılar olarak tespit edilmiştir. Bu çalışma, Kayseri'de firmaların lojistik sorunlarının ulusal iç, ulusal dış ve uluslararası dış sorunların ifadeleri olmak üzere incelendiği detaylı bir araştırma olmasından ve bu sorunlarının önem derecesine göre sıralanmasını içermesi açısından yapılacak gelecek araştırmalarda firmaların lojistik sorunlarının incelenmesinde referans bir kaynak olabilecektir.
Özet (Çeviri)
It is no longer possible for companies operating today to continue their activities by working only at national dimensions. In order to survive due to the ever-changing markets in an increasingly competitive environment, companies are obliged to export their products and services. Companies exporting their products and services face some logistical problems in the process from procurement for production to the final consumer. Logistics problems can be grouped as internal logistics problems, national foreign logistics problems and international foreign logistics problems in companies. In this study, a survey was applied to 56 exporting companies operating in Kayseri. It is aimed to determine the logistic problems faced by firms in export transactions and to list these problems according to their importance. The reliability of the scales was determined by Cronbach's Alpha (α) SPSS statistical package program was used to analyze whether there was a significant difference between the scale scores and the characteristics of the participants. Analytical Hierarchical Process analysis revealed that the most problematic scale of the firms was international foreign logistics problems. Afterwards, it was observed that national external logistics and internal logistics problems came in order. According to the weighted problem scores obtained from the Analytical Hierarchical Process, the biggest problem was that their exports were disrupted due to war and terror events. The least problem they encountered was found to be problems in the material and supply time. Since this study is a detailed study in which the logistics problems of firms in Kayseri are examined as expressions of national internal, national and international external problems and they are listed according to the importance level of these problems, future researches will be a reference source for the examination of the logistics problems of firms.