Okul öncesi öğretmenlerinin yaratıcı düşünme eğilimleri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between creative thinking tendencies and class management skills of preschool teachers
  1. Tez No: 598398
  2. Yazar: TUBA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZEKİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Öğretmenleri, Sınıf Yönetimi Becerileri, Yaratıcı Düşünme Eğilimleri, Preschool Teachers, Classroom Management Skills, Creative Thinking Tendencies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırma, okul öncesi öğretmenlerinin yaratıcı düşünme eğilimleri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evreni, 2018-2019 öğretim yılında, İstanbul Küçükçekmece ilçesindeki MEB'e bağlı resmi 17 bağımsız anaokulu ve 33 anasınıfında görev yapan okul öncesi öğretmenlerinden oluşmaktadır. Hedef evrendeki okul öncesi öğretmen sayısı göz önüne alınarak, herhangi bir örneklem alınmamış ve İstanbul Küçükçekmece ilçesindeki okul öncesi öğretmenlerinin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, 286 okul öncesi öğretmeni araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma tarama modelindedir. Bu yönüyle, öğretmenlerin yaratıcı düşünme eğilimleri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkileri incelemek için ilişkisel tarama deseni temel alınmıştır. Veriler; i) Kişisel Bilgiler Formu, ii) Marmara Yaratıcı Düşünme Eğilimleri Ölçeği (2017) ve iii) Okul Öncesi Öğretmenleri İçin Sınıf Yönetimi Ölçeği (2012) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin incelenmesinde betimsel analizler, Mann-Whitney U ve Kruskal-Walis H testleri ile Korelasyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda, okul öncesi öğretmenlerinin yaratıcı düşünme eğilimlerinin ve sınıf yönetimi becerilerinin genel olarak yüksek düzeyde olduğu ve öğretmen görüşlerinin her iki boyutta da mesleki kıdem, öğrenim durumu ve sınıftaki öğrenci sayısı değişkenlerine bağlı olarak anlamlı şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılırken, kurum türü değişkenine göre anlamlı bir farklılık olmadığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca okul öncesi öğretmenlerin Yaratıcı Düşünme Eğilimleri ile Sınıf Yönetimi Becerileri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to research the relationship between creative thinking tendency and classroom management skills of preschool teachers. The population of the study consists of 17 independent kindergartens and 33 preschool teachers working in the Ministry of National Education in Küçükçekmece district of Istanbul in 2018-2019 academic year. Regarding the number of preschool teacher in target population, no sample is detected and tried to reach the whole population of preschool teachers in Küçükçekmece district of Istanbul. As result, 286 preschool teachers constituted the sample of the study. The research is in survey model. With this aspect, relational survey pattern is used in order to research the the relationship between creative thinking tendency and classroom management skills of preschool teachers. Datas are obtained by using i) Personal Information Form ii) Scale of Marmara Creative Thinking Tendency Form Veriler; (2017) and iii) Classroom Management Scale for Preschool Teachers (2012). Descriptive Analysis, Mann-Whitney U & Kruskal-Walis H test and Corrolation Analysis is used for evaluating datas . As a result of the analysis, it was concluded that the creative thinking tendencies and classroom management skills of preschool teachers are high in general, and where teachers' opinions differed significantly in both dimensions depending on the variables of seniority, education level and number of students in the classroom; there is not significant differerence according to the varitable of institution type. Furthermore, a positive significant relationship was found between the creative thinking tendencies and classroom management skills of preschool teachers.