Test ve madde istatistiklerinin hesaplanmasına yönelik bir çevrimiçi ortam geliştirilmesi
Development of a web-based environment for test and item statistics
- Tez No: 598412
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ölçme ve değerlendirme, madde analizi, istatistik, Measurement and evaluation, item analysis, statistics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Eğitimin, davranış değişikliği geliştiren bir süreç olduğu düşünüldüğünde, istenilen davranışın bireye kazandırılıp kazandırılmadığı ya da ne ölçüde kazandırıldığını anlamak büyük önem taşımakta, bunu anlamak da ölçme ve değerlendirmeyle mümkün olmaktadır. Okullar göz önüne alındığında, özellikle kalabalık gruplardaki işlevselliği sayesinde çoktan seçmeli maddeler oldukça fazla kullanılmaktadır. Fakat öğrencinin adımlarını, izlediği yolu, testin güvenirliğini görmek sadece maddelere bakarak mümkün değildir. Bu araştırmada, bahsedilen ihtiyaca yönelik, test ve madde istatistiklerinin, pratik, detaylı ve anlamlı bir analizi için web ortamında bir uygulama geliştirilmiş ve bu uygulamanın geçerliği ve güvenirliği simülasyon veriler kullanılarak belirlenmiştir. Bu çalışmada amaç, ölçme işlemlerinin istatistiksel sonuçlarına ulaşmak isteyip de karmaşıklığından korkarak kullanamayan bireylere ve aynı zamanda tüm istatistiksel verilerini diğer paket programlar yoluyla hesaplayan bireylere de pratik bir istatistiksel web tabanlı uygulama hizmeti sunmaktır. Bu amaçla hazırlanan uygulama, simülasyon veri elde edilerek Spss ve TAP gibi muadil uygulamalarla karşılaştırıldığında anlamlı derecede geçerli ve güvenilir olduğu görülmüştür. Geriye dönük hizmet verebilmesi ve detaylı rapor çıktısı gibi biricik özellikleriyle de öğretmenler tarafından daha sık kullanılması ve daha kaliteli ölçme ve değerlendirme işlemlerine yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Considering that education is a process that develops behavior change, it is very important to understand whether or not the desired behavior is gained to the individual, and to understand this through measurement and evaluation. When schools are considered, multiple-choice items are widely used due to their functionality especially in crowded groups. However, it is not possible to see the steps of the student, the way he / she follows and the reliability of the test, only by looking at the items. In this study, a web application has been developed for a practical, detailed and meaningful analysis of test and item statistics for the mentioned need and the validity and reliability of this application has been determined by using simulation data. The aim of this study is to provide a practical statistical web-based application service to individuals who want to reach the statistical results of the measurement processes and cannot use them fearing the complexity, as well as individuals who calculate all statistical data through other packet programs. The application prepared for this purpose was found to be significantly valid and reliable when compared to the equivalent applications such as Spss and TAP by obtaining simulation data. expected.