Bilgisayar bilimleri dersi öğretim programının Türkiye yeterlilikler çerçevesi(TYÇ)'ne uyumunun incelenmesi
Examining the compliance of computer science curriculum with Turkey qualifications framework (TQF)
- Tez No: 598437
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkiye yeterlilikler çerçevesi (TYÇ), bilgisayar bilimi dersi, 21.yy öğrenme özellikleri, anahtar yetkinlikler, Turkey qualifications framework (TQF), computer science course, learning characteristics of the 21st century, key competences
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Araştırmada bilişim teknolojileri alanında MEB tarafından 2016 yılında geliştirilen ve güncellenen Bilgisayar Bilimi dersi öğretim programının, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) 'ne uyumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Betimsel bir yaklaşım ile tasarlanan çalışmada nitel araştırma yöntemleri temel alınmış ve verilerin toplanması sürecinde doküman analizi ile birlikte yarı yapılandırılmış uzman görüş formundan yararlanılmıştır. Çalışmanın uzman grubu ise en az doktora düzeyinde eğitimlerini tamamlamış; bilgisayar ve öğretim teknolojisi (7), hayat boyu öğrenme (2) ile birlikte eğitim programları ve öğretimi (2) programlarında eğitimini tamamlayan, farklı alanlardan toplam 11 akademisyenden oluşmuştur. Çalışmanın doküman analizi sürecinde, Bilgisayar Bilimi dersinin kazanımları TYÇ Temel Araçları yapısı standart alınarak; seviye yapısı ve yeterlilik türü destekleyicileri (yönelim ve anahtar yetkinlikler) çerçevesinde karşılaştırılmıştır. Elde edilen veriler, uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanan yarı yapılandırılmış uzman görüş formu aracılığıyla uzman görüşlerine sunulmuştur. Uzmanlardan elde edilen verilerin Lawshe tekniği ile kapsam geçerlik oranları (KGO=CVR=Content Validity Ratio) ve kapsam geçerlik indeksleri (KGİ=CVI= Content Validity Index) hesaplanmıştır. Kazanımların TYÇ'deki ilgili ölçüte uygun olup olmaması durumu, kapsam geçerliğine dayalı bir madde istatistiği olan KGO değerine göre belirlenmiştir. Çalışmada uzman görüşlerinden elde edilen verilerin analizi sonucunda Bilgisayar Bilimi öğretim programındaki Kur 1 modülündeki kazanımların 4. seviye yeterlilikler olduğu belirlenmiştir. Kur 2 (Mobil Programlama) modülünde ise 4. seviye yeterliliklerin yanı sıra bazı kazanımların uzmanlar tarafından 5. seviye yeterlilikler olarak tanımlandığı görülmüştür. Öğretim programındaki Kur 1 modülündeki kazanımların genel amaçlı yönelime sahip olduğu belirlenirken, Kur 2 modülünün genel amaçlı yönelimin yanı sıra akademik amaçlı yönelime sahip kazanımlarının olduğu belirlenmiştir. Yine elde edilen sonuçlar Bilgisayar Bilimi dersi öğretim programı kazanımlarının ağırlıklı olarak dijital yetkinlik, matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yeterlilikler, yabancı dillerde iletişim anahtar yetkinliklerini içerdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the compatibility of the curriculum of Computer Sciences course, which was improved and updated by the Ministry of National Education (MNE) in the field of information technologies in 2016, with Turkey Qualifications Framework (TQF). The data for this descriptive study were collected through the document analysis and the semi-structured interviews on expert opinions. The expert group in this study included 11 academics from different fields, with doctoral degree, 7 from“computer and instructional technologies”, 2 from“lifelong learning”and 2 from“curriculum and instruction”fields. In the document analysis, standardizing the structure of TQF basic tools, the learning outcomes of Computer Sciences course were evaluated within the frame of level structure and competence promoters (tendencies and key competences). The semi-structure interview form was designed following the suggestions of field experts in order to ask expert opinions on the extracted data. Using this form, the extracted data were then presented to the academics to obtain their expert opinions. The Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI) were calculated for the expert data collected from the academics using Lawshe technique. Whether the learning outcomes are compatible (or not) with the relevant criteria in TQF were determined by CVR values, a type of subject statistics based on content validity. The analysis of expert opinions revealed that the outcomes of Module 1 in the instructional program of Computer Sciences are compatible with the 4th-level competences. It was also observed that the experts evaluated some of the outcomes at 5th level competences in Module 2 (Mobile Programming) along with 4th level competences. While the outcomes of Module 1 in the instructional program have tendencies for general purposes, the outcomes of Module 2 have tendencies for academic purposes in addition to general purposes. The results also showed that the learning outcomes in the instructional program of Computer Sciences mainly include digital competences, mathematical competences, basic competences in science & technology and key communication competences in foreign languages.