EBE ve hemşirelerin engelli kadınların gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemlerine yönelik düşünce ve deneyimleri
The thought and experience of midwifes and nurses regarding pregnancy, birth and postpartum period of disabled women
  1. Tez No: 598639
  2. Yazar: NESLİHAN ÇEBİTÜRK BAYRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum, doğum sonrası, ebe, engellilik, gebelik, hemşire, kadın, Birth, disability, midwife, nurse, pregnancy, postpartum, women
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı, ebe ve hemşirelerin engelli kadınların gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemlerine yönelik görüş ve deneyimlerini incelemektir. Araştırma 31Aralık 2018–31 Ocak 2019 tarihleri arasında Erzurum il merkezinde Erzurum İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Erzurum Nene Hatun Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde görev yapan ebe ve hemşirelerle gerçekleştirilmiştir. Araştırma tanımlayıcı tipte olup, araştırmanın evrenini hastanede görev yapan 156 ebe ve hemşire oluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmemiş, evren örneklem olarak alınmıştır. Araştırmanın dahil edilme kriterlerine uyan, araştırmaya katılmayı kabul eden 132 ebe ve hemşire araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma verileri literatüre dayalı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen 'Veri toplama formu' ile toplanmıştır. Veriler; tanımlayıcı istatistikler (sayı ve yüzde) ile ifade edilmiş, ki-kare ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılanların %50,8'i ebe, %49,2'si hemşire olarak görev yapmaktadır. Ebe ve hemşirelerin %91,5'inin engellilere yönelik herhangi bir eğitim programına katılmadığı, %90,7'sinin mesleki eğitimleri sırasında herhangi bir eğitim almadığı, %79,8'inin ise meslek yaşantısında engellilere yönelik hiçbir hizmet vermediği saptanmıştır. Ebe ve hemşirelerden %94,1'i engelli kadınların çocuk sahibi olabileceğini, %44,0'ı doğumlarının sezaryenle gerçekleşmesi gerektiğini, %90,6'sı engellilerin bakım ve danışmanlık hizmetine yönelik eğitim almak istediğini, %49,2'si çalıştıkları kurum içinde engellilere yönelik personel eğitiminin eksik olduğunu, %37,7'si çalıştıkları kurumda engellilere yönelik fiziki alan düzenlemelerinin yetersiz olduğunu ifade etmiştir. Sonuç olarak ebe ve hemşirelerin, engelli kadınların bakım ve danışmanlık hizmetlerine dair bilgi ve uygulama eksikliği olduğu saptanmıştır. Mesleki eğitimleri sırasında veya mesleki yaşantılarında engelli kadınların bakım ve uygulamaları ile ilgili hiçbir eğitim almayan ebe ve hemşireler, engelli kadınların çocuk sahibi olması gerektiğini savunsalar dahi doğumlarını yönetebilme konusunda yetersiz olduklarını düşündükleri için doğumlarının sezaryen ile gerçekleşmesi gerektiğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the thought and experiences of midwives and nurses regarding pregnancy, birth and postpartum period of disabled women. The study was carried out among midwives and nurses from Erzurum Nene Hatun Obstetrics and Gynecology Hospital of Erzurum Provincial Directorate of Health between 31st December 2018 - 31 January 2019 in Erzurum Province. The study was descriptive and included 156 midwives and nurses who worked in the hospital. 132 midwives and nurses who met the inclusion criteria of the study and accepted to participate in the study made up the sample of the study. The data were collected by a Data Collection Form developed by the researcher based on literature and expressed with descriptive statistics, number, percentage and chi square. 50.8% of the research group worked as midwives and 49.2% as nurses. It was found that 91.5% of the midwives and nurses had not attended any training program for the physically challenged, 90.7% had not received any training during their vocational education, and 79.8% had not provided any services for the disabled women in their professional lives. 94.1% said that women with disabled women could also have children, 44% needed to deliver by caesarean section, 90.6% wanted to receive care and counseling services for disabled women, 49.2% stated that staff training for the woman is insufficient and 37.7% stated that the institutions where they worked lacked physical area regulations for the physically challenged. As a result, it was determined that midwives and nurses had a lack of knowledge and practice in the care and counseling services for women with disabilities. Midwives and nurses who have not received any training in the care for women with disabilities during their vocational training or in their professional lives, although they thought that women with disabilities should also have children, stated that women with disabilities should deliver by caesarean section because they thought they were inadequate to manage their births.