Elektromanyetik alana yönelik hazırlanan etkinliklerin 8. sınıf öğrencilerinin bilgi düzeylerine ve farkındalıklarına etkisi
The effect of the activities that are prepared towards electromagnetic field upon the knowledge level and awareness of the 8th grade students
  1. Tez No: 598853
  2. Yazar: MERVE ÖZAHİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHİME SEVİL YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Başarı testi, çevre eğitimi, çiz-ve-yaz tekniği, elektromanyetik kirlilik, farkındalık, Achievement test, awareness, draw-and-write technique, electromagnetic pollution, environmental education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı, 8. sınıf öğrencilerinin; günlük yaşamlarında iç içe oldukları elektrikli-elektronik cihazlardan yayılan elektromanyetik kirliliğe ilişkin farkındalık ve bilgi düzeylerinin verilen eğitim ve yapılan etkinlikler sonucu gelişimini incelemektir. Araştırmada 2017-2018 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Silivri ilçesi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı bir ortaokulda 8. sınıfta öğrenim görmekte olan toplam 45 öğrenci yer almaktadır. Bu çalışmada nitel ve nicel verilerin birlikte değerlendirilmesiyle oluşan yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bölümünde tek gruplu ön test-son test desen, nitel bölümünde ise çiz-ve-yaz tekniği kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Elektromanyetik Kirlilik Başarı Testi'', ''Elektromanyetik Alan Farkındalık Ölçeği”kullanılmış ve“Elektromanyetik kirlilik nedir?”sorusu sorularak ve öğrencilerden elektromanyetik kirliliğe ilişkin resim çizmeleri istenmiştir. Bunlar öğrencilere eğitim öncesi-sonrası ve eğitimden iki ay sonra takip çalışmasında uygulanmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlara göre, öğrencilerin elektromanyetik alan farkındalık ve bilgi düzeylerinin verilen eğitim ve yapılan etkinlikler sonucu arttığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin elektromanyetik kirlilik kavramı hakkındaki bilgileri unutmadıkları, yapılan etkinlikleri birincil elden deneyimledikleri için kalıcı öğrenmeler sağladıkları takip çalışmasında ortaya çıkmıştır. Nitel bulgular incelendiğinde öğrencilerin son test ve takip çalışmalarında vurguladıkları kavramların arttığı ve eğitimde öğrendikleri kavramları resimlerinde de çizdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of awareness and achievement of electromagnetic pollution emitted from the electrical-electronic devices with which 8th grade students are in touch in their daily lives. At the total, 45 students of 8th grade in a secondary school subordinated to the Directorate of National Education of Silivri district of Istanbul province in the 2017-2018 academic year have been included in the study. In this study, we used a converging parallel design by evaluating the qualitative and quantitative data together. In the quantitative part of the research, we used random design with pre-test and post-test single group and draw-and-write technique in the qualitative part. We used the tests and scales of“Electromagnetic Pollution Achievement Test”and“Electromagnetic Field Awareness Scale”as data collection tools, and we asked the students the question of“What is electromagnetic pollution?”and students were asked to draw pictures about electromagnetic pollution. All of these were applied to the students before and after education and in the follow-up studies two months after education. According to the results of the study, it was concluded that the students' electromagnetic field awareness and achievement levels have increased. In the follow-up study, it was observed that the students did not forget the information about the concept of electromagnetic pollution and it became obvious that they provided permanent learning as they primarily experienced the conducted activities. When the qualitative evidence has been analyzed, it is seen that the concepts which students emphasized in the final test and follow-up study have increased and they drew the pictures of the concepts that they learnt during the education.