Güvenlikleştirme teorisi bağlamında kritik altyapıların terörist saldırılardan korunmasının Abd ve Ab güvenlik politikalarındaki rolü
The role of critical infrastructure protection from terrorist attacks in usa and eu security policies: A securitization theory approach
- Tez No: 598907
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN TEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kritik Altyapıların Korunması, Topyekûn Savaş, Stratejik Bombardıman, Terörizm, Güvenlikleştirme Teorisi, ABD, Critical Infrastructure Protection, Total War, Strategic Bombardment, Terrorism, Securitization Theory, United States of America, European Union
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
Kritik altyapıların terörist saldırılardan korunması konusunda yardımcı olabilecek prensiplere ulaşma amacında olan bu çalışma, ancak mevcut uygulamaların analitik bir çerçevede incelenmesi sonucunda söz konusu prensiplere ulaşılabileceği varsayımıyla yapılandırılmıştır. Amaç doğrultusunda en uygun analitik çerçeveyi sunduğu değerlendirilen Güvenlikleştirme Teorisi kapsamında, kritik altyapıların terörizm tehdidi bağlamında nasıl güvenlik politikaları kapsamına dâhil olduğu, kritik altyapılar ve terörizm konusunda yapılan literatür taraması ışığında seçilen ABD ve AB örnekleri üzerinden incelenmiştir. Yapılan analiz temel olarak, yürütme organlarının araştırma kapsamındaki güvenlikleştirme söylemleri ve bu söylemlerin yasal metinler içindeki karşılıkları üzerinden yürütülmüş, analize dâhil edilecek dokümanların tespitinde analitik bir seçim süreci izlenmiştir. Analiz sonucunda, her iki analiz biriminde de farklı siyasi yapılanmalara sahip olmalarına rağmen kritik altyapıların terörist saldırılardan korunması meselesinin, güvenlik politikalarında önemli bir yer işgal ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca, elde edilen sonuçlar bağlamında, kritik altyapıların terörist saldırılardan korunmasında etkili güvenlik stratejileri ve politikaları geliştirilmesine yardımcı olabilecek prensipler de çalışmanın önemli bir sonucu olarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation, which aims to reach supportive principles on critical infrastructure protection from terrorist attacks, is designed on the basis of assumption that reaching those principals could be accomplished only by examining the current implementations through an analytical framework. Within the Securitization Theory, which is thought offering the most appropriate analytical framework, it is examined how critical infrastructures got involved in security policies regarding the terrorism threat through the USA and the EU cases, which are selected in the light of literature review on critical infrastructures and terrorism. Basically, the analysis is conducted in terms of securitization discourses of executive organs and the reflections of these discourses on legal documents. An analytical selection process is followed to designate the documents included in the analysis. Consequently, despite the differences in terms of political structure, it is identified that critical infrastructure protection from terrorist attacks is occupying an important place in security policies of both units of analysis. In addition, the principles which could help to develop effective security strategies and policies on critical infrastructure protection from terrorist attacks are presented as another important conclusion.